8 augusti 2019

Bussgaraget i Limmared

Det fanns en tid då SJ-buss stationerade bussar i egna små garage för en eller två bussar ute i olika byar och samhällen, så var det troligen i hela landet under de decennier som SJ hade monopol på busstrafiken på landsbygden.
De här lokala garagen var bra för bussförarna som oftast bodde eller flyttade till samhället där de kom att vara stationerade och hade oftast kort väg till arbetets början. Dessutom slapp SJ tomkörning eller tidtabellslägga en "onödig" tur som de visste skulle vara utan resenärer.
Ofta var det dessutom så fint ordnat med tidtabellen att föraren kunde ställa bussen på planen utanför garaget och ta sig hem och äta lunch mitt på dagen.
I bussgaragen kunde också bussföraren ställa in sin bil i skydd av sol, snö och regn under sitt arbetspass efter att bussen körts ut.

Här i detta garage inträffade en händelse som givetvis var tråkig just då men som med åren berättades med stor munterhet. Det var den stressade bussföraren som hade brått hem efter arbetsdagens slut och skulle bara ställa in bussen innan han rusade hem. Han slängde upp portarna och tog sig snabbt upp i bussen och backade in i garaget.
När han kom in en bit tyckte han att det var gick trögt, troligen var det kanten vid portarna eller en regel på golvet tog nog emot tänkte han. Så han tryckte lite extra på gasen för att komma över "puckeln" nä det var fasen vad trögt det gick så han tog återigen lite extra fart i in garaget. Hundradelsekunden senare gick det upp att han för sjutton haft med sin bil denna dag och parkerat den på platsen för bussen där inne på morgonen.
Han gick ur bussen och kollade... mycket riktigt, där stod bilen med bakändan ute i det fria.
Han hade just tryckt ut sin bil genom den bakre väggen på garaget och baken på bilen stack ut genom ett hål i väggen.
Den här berättelsen kunde vissa av de äldre bussförarna återkommande berätta med stor munterhet.

Buss garaget i Limmared låg på SJ's stora järnvägsområde Garaget har numera nya portar, de gamla var av trä och dessutom har jag på bilden trixat bort lite prylar runt och på garaget för att återge hur det såg ut då det var i drift som SJ bussgarage.

Andra bussgarage i Borås busslinjegrupp:
https://kulturinatur.blogspot.com/2019/06/bussgaragen-i-borasomradet_19.html
https://kulturinatur.blogspot.com/2019/06/bussgaragen-i-borasomradet.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar