Marieholm, hamnen och kanalen

Marieholm... den där lilla pricken jag såg på kartan men som vid uppskalning verkade intressant. Det som fångade mig på kartan var en kanal som gick in till samhället från sjön intill, den såg spännande ut. När jag skalade upp Google maps ytterligare kom byggnader och orden på dem fram... Bruk, stod det på vissa byggnader och då kan det ju vara intressant för ett besök. 
Nu är ju inte Marieholm bortglömt, det var ju bara det att jag inte hört om det tidigare och att det var vägar hit som man kanske inte reste i första hand. Att utforska "nya" samhällen, eller byar är väldigt kul tycker jag.  
Tre kvinnor på ljugarbänken i byn följde vårt besök i bruksmiljön, intresserat och lite dåligt dolt filmade de oss med en smartphone. Kanske var turister i Marieholm inte så vanligt trots allt. 😄
Via en liten väg, visserligen skyltad "Hamnen", kom vi fram till den lilla hamnen där kanalen började. Kanalen visade sig vara en fraktkanal från bruket under tidiga 1900-talet. Som gick genom några sjöar och mellan dem via ån som grävts upp och gjorts till en kanal. Kanalen mynnade ut vid Hillerstorp där järnvägen kunde ta över frakten vidare ut i världen. Man kan numera även ta en liten kanalbåt som kör kanalen.
Vi körde till Hillertorp för att se om det gick att ta en fika... men konditoriet som fanns hade slagit igen. Så det blev macka, muffins och cola från ICA och så åkte vi till Hamnparken och satte oss och där låg Svalan II som trafikerar kanalen upp till Marieholm. 20 personer kan åka med, ståplats för de flesta ser det ut som.

 Dagens tidigare inlägg: Busskurer i böggda

Kommentarer

  1. Här kommer fler härliga foton från Marieholm. Ni är duktiga på att hitta intressanta miljöer gör era fotopromenader! Bruksmiljöer och gamla industrier brukar bli intresssnta när man tittar lite närmare på dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, följer man oss båda blir det ibland ganska lika bilder. Vi brukar dela på oss för att det inte skall bli för lika vinklar och motiv. :-)

      Radera
  2. Ytterligare en trevlig utflykt som vi har ynnesten att få följa med på digitalt :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.