Automat på mina bilar

Automat, från att det var bland det mesigaste man kunde ha på en bil till det mest självklara att ha på en bil. 
Ungefär så kan mina nu 50 år bakom ratten sammanställas. Men sent 1976 skulle jag byta in min VW 1303S 73'a. Då stod jag i bilhallen och valde mellan en gul Golf 74/75 eller denna snygga blåmetallic Golf LS Automat 75b. Kruxet var Automaten, vad skulle kompisarna säga, skillanden mellan 74/75 och denna 75b var inredningsmässigt vill jag minnas. Bättre stolar, nackstöd separerade från sätet. Som ni ser backade jag ut denna Golf med automaten. 
Lite gliringar blev det allt men det var en klart nyare och snyggare bil än vad kompisarna hade på den tiden.
Efter denna Golf blev det 4 st volvo som var manuellt växlade bilar. Volvo 244 DL 77'a, Volvo 244 DL 79'a, Volvo 244 GL 82'a och Volvo 740 GLE 86'a.

Tills vi körde ut ur bilhallen och skulle prova denna Volvo 850 GL automat. Efter 20 meter vi sålda. Här en bild under åren efter.
 

Efter denna blev det 3 manuellt växlade bilar. Renault Megane 2004, Volkswagen Passat 2002 och Mazda 3 2014.

Under den tiden blev det också en del tjänstebilar med automat. Bl.a. denna Skoda Octavia automat som var en riktigt bra bil. Ursäkta den något ostädade tjänstebilen, det blev ofta 50-60 mil varje dag i bl.a. denna då var automat skönt.
Vår bekymmersfria Mazda 3 byttes in mot denna Hyundai Kona med extra allt och givetvis automat. Sedan många år är det ju inte den typ av automater som fanns på 60-70-80-talens bilar för nu kallas de ex. DCT, DSG eller HiVec H-matic. Och numera klassar man sig som en udda baktåtsträvare om man köper en bil med manuell låda... misstänker att snart är automat standard och manuell låda tillval.
Mitt bidrag till Hoppa på tåget med Åke, veckans tema var Automat.

Kommentarer

 1. Ja, tänk hur uppfattningen om sig själv och inte minst hur man trodde att andra bedömde en kunde påverka alla val som ung grabb.
  Aldrig i livet att jag skulle ha automatlåda! Vad skulle polarna tycka?
  Första jänkaren hade manuell låda för det var sportigt och tufft.
  Andra och tredje jänkaren hade automat.
  Vardagsbilen var samma bil som tävlingsbilen, en Ford Escort Mexico, så där gick det inte att ha annat än manuellt.
  Men de senaste 35 åren har jag alltid valt automatväxlat. Inte alltid så sportigt - MB220D var sävlig - men väldigt behagligt.
  Senaste manuella var en Porsche 964 som är exporterad till Tyskland.
  Jag höll på att glömma min Lotus Seven-kopia som förstås också är manuell. Manuell på riktigt med trögtrampad koppling och rakskurna drev som bullrar kopiöst, det är gamla delar från rallybilen. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det är med ungdomar nu för tiden. Kanske det inte spelar nån roll vilken typ av växellådan bilen har.

   Radera
 2. Där sa du nåt....det stämmer nog att man var lite mesig om man inte körde en manuellt växlad bil, automat var mest för tanter. Jag har egentligen alltid gillat automatbilar, även om jag ägt en del andra också, men numera är ju de flesta automatiserade å det gäller dessvärre inte enbart växlarna....
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man tänker på det känns det ju lite onödigt att växla manuellt. Ha fin helg!

   Radera
 3. Fantastiskt trevligt att du klev på nu när ämnet/ordet passade dig. Fina fräsiga bilar du åkt. Det här med automat var mesigt ja. Det här med B bakom vissa Golf känner jag till, slutet av 80 hade jag en 83 Special GTI. Ställer mig helt bakom hur du antyder i lag mot kompisar. Nu klämde jag in en Ford Granada V6 Cupé 73:a året 79 så då var det lite legalt. Annars kom nästa automat inte förens tidigt 80 talet och det var väl ett misstag att det blev i en Volvo 240, jag har en kompis som ringde och frågade om jag behövde en bil (han har sålt många bilar till mig) Jo han köpte en Cheva Pick up av mig som var automat ja. Jag var i behov av en dragbil så jag tog den osedd utan att tänka på automat, man hade ju inte tänkt så långt... dom amerikanska bilarna jag har haft har varit aut. Jo på 80 talet hade jag tre Opel Mantor på raken, den tredje köpte jag av en kompis som fick för sig att han ville åka automat i den... vi skruvade och skruvade men fick inte grejorna att lira så han sa till slut då får ta bilen för en billig penning. Jag hade 4st Opel Asconar samtidigt (3 som reserv) så det var ju bara att flytta över pedalställ, vxl låda osv. Jag hade en granne som drev en stor bilfirma som vi umgicks med... och han tog fram bil till bil åt mig när man sökte men ingen passade då dök det upp en jag ville ha så jag gav mig genast in till han och så var det automat, då svarade Kent: Åke på 2000 talet växlar man inte :) Men det fick vara. Trotts att han köpte 20 tal bilar samtidigt av de stora i staden. Toyota i Stockholm hade han många dealer med också mins jag. En gång ringde han och hade två flygbiljetter och sa: Du och frun måste flyga till Stockholm och köra hem två Toyoter (summor och sånt lade jag mig aldrig i) Däremot köpte jag en båt av honom på en midsommarafton då vi satt på hans altan och såg ned på bryggan :) Mina fyra sista tjänstebilar har det varit automat i två av dem sista. Och mina tre sista BMW:n (som frun brukar) sitter det naturligtvis automat på. Jag går nog på fd grannens linje nu att 2024 växlar man inte själv ;) Det kommer upp en massa bilar till jag vill berätta om... men då blir jag aldrig klar, det här med att konvenera om en Audi åt kompisen till aut. Han lånade min 745 GLE aut för den fick man dra lagligt med en extra förstärkning bak han Audi på släp med. Där lådan låg i delar :) Jag har ytterligare en kompis som jobbade på Berners jag fick två lådor i delar av och på den vägen vart det. Jodå jag chimsade och fick slipa vissa brickor för rät spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Granada 73.a var en dröm i många år på 70-talet. Tack för kommentaren Åke!
   Ha en fin helg och krya på dig!

   Radera
 4. Den blå golfen skulle du haft kvar idag, så läcker =) Snyggt tolkat @

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skulle jag och min VW 1303S den var riktigt snygg.

   Radera
 5. Jag har aldrig haft en automatbil! Så jag kan inte yttra mig om känslan. Men förstår mina ungdomar som älskar sånt.
  Kul att se alla modeller du haft. Idag är det svårt att se vilket märke det är, sådär på håll, väldigt lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja idag är de flest bilar stöpta i liknande form.

   Radera
 6. Jag var länge motståndare till automatväxlade bilar men av en slump blev det en sådan. Nu är vi inne på vår andra och jag skulle aldrig drömma om att köpa en med manuell växellåda. Sedan tycker jag det är bra att jag kan köra båda men jag vet vad jag föredrar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är det bra att har kunskap om att köra båda.

   Radera
 7. Uppenbart finns det fler kopplingar till ordet Automat än jag först kom att tänka på. Det märks när jag tittar runt hos er andra resenärer.
  Det här fick mig att tänka på alla olika bilar vi haft genom åren, både med automat och manuell växellåda.
  Jag vet inte hur det är i Sverige, men jag tror att det fortfarande är skillnad om man tar körkort med eller utan automatlåda. Tar man körkort med automat tror jag att man bara får köra automat, men har man körkort med manuell så får man köra båda.
  Min äldsta dotter tog körkort i Tel Aviv. Hon var udda som krävde att få ta det med manuell låda (ingen gjorde det där), men det var just för att hon inte skulle bli låst vid att bara köra automatlådor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fortfarande så som du skriver angående körkortet.

   Radera
 8. Vilken rolig story! Tänk att ett tema kan trigga så många minnen:-) Den blåa Golf är nog den läckraste, men Volvon du visar behövde du inte ens anstränga dig för att döpa. Det gjorde Trafikstyrelsen åt dig;-)
  Har aldrig ägt en automatväxlad bil, men har väl kört en i USA i två månader. Där fanns inga manuella bilar att hyra, och det var på 1980 och 1990-talet. Det gick ju att köra dom, men sportiga var det ju inte, och accelerationen minst sagt mediokert. Gissar att det är bättre nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BP. Jo accet är riktigt bra i den jag har.

   Radera
 9. Just en Golf kanske inte är den bästa representanten för automatväxel. Inget fel på automatväxlade bilar iofs men de är oerhört roliga roliga körbilar och då tar automat bort en del av detta tycker jag. I övrigt håller jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det väl till viss del.

   Radera
 10. Jag har ju varit skeptisk mot automatväxlade bilar, har knappt kört nån, ännu! Men nu behöver vi byta vår manuellt växlade bil , och då blir det ju en automat! Men jag ska nog lära mej! ;-)
  Snygg tolkning av ordet automat.
  Ha en fin lördagkväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu för tiden är väl alla bilar ganska lättkörde, och automat är bra om man kör mycket i städer tycker jag.

   Radera
 11. Försökte köra dotterns automatväxlade bil, men si... det gick inte alls. Jag fick bara motorstopp. Det var ganska många år sedan, och sedan dess har jag inte provat igen. Kör med min lilla manuellt växlade gamla bil tills att den inte vill längre. Då få det bli andra färdsätt istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars skall väl automatväxlade bilar vara bra för att undvika motorstopp vid stopp och start.

   Radera
 12. Den blå golfen är snygg som bara den! Volvo har vi också haft...och en hel massa andra märken också. En enda automatstyrd som min make använde ...Vi sålde allting när vi flyttade hit till Madeira så nu är det mågen som kör den automatstyrda. Jag lärde mig aldrig, hann inte..

  SvaraRadera
 13. Senaste, dvs. sista gången jag rattade en bil var 1981! Då var jag på roadtrip i USA . Hade aldrig kört en automatväxlad bil, men där fanns inga andra att välja på i utbudet. Jag ville dessutom helst ha en liiiiten bil, men den vi sedan hyrde var jag fem meter bred (min åsikt) och mellan mig o sambon hade minst tre pers fått plats. Min mycket vuxna dotter (47) funderar på att till hösten ta körkort, då med automatväxel vilket numera är möjligt. Jag är inte den som beundrar snygga bilar, möjligen om lacken blänker! Skön söndag!

  SvaraRadera
 14. Vilken fantastisk story! :) Min första bil var en Opel Commodore Cupe -63/64, sedan en Volvo 244, sedan har det rullat lite olika bilar. Den förra bilen jag hade var en Renault Megane 2008, Manuell.
  Bortsett från alla mina egna bilar som varit Manuell, så körte jag yrkesmässigt både Manuellt och Automat, så jag kan säga i det sytet av yrkesval så var Automat helt gudomligt!

  Ha en fin vecka! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Åsa. Ha en bra vecka.

   Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare