Tostarps Träförädling "Bobinfabriken"

Fotodatum: 2024-02-24

År 1905 startades företaget. Tidigare var det ett sågverk och efter en tid började man tillverka trådrullar och bobiner för textilindustrin. 1912 köptes en amerikansk svarv för tillverkningen av små trädetaljer. Denna svarvmodell finns fortfarande i drift och har även kopierats av andra svarverier i Sverige. År 1948 ödelades fabriken av eldsvåda, men man byggde upp en ny fabrik i slutet av 1949. Hela fabrikationen drevs med en stor ångmaskin som eldades med spånavfall. Under åren ändrades fabrikens namn till Turnwood, då som en enhet i Larssons Trä. [länk

Textfakta från Bygdehistoria

 

Kommentarer

  1. Helt underbara bilder. Helt i min smak:-) Och vem säger att katter alltid har gröna ögon;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. Nä denna katt ser ut att inte ha det, men han som fotade har det. :-)

      Radera
  2. minnen.se/tema/platser/10485

    Hittade det och så intressant, fem elever skrivit det från Tranemos Gymnasium, examensarbete förmodligen. Jättebra och mycket information om all historia.
    Och igen får man upp ögonen om alla svårigheter att försöka få sitt levebröd och hanka sig fram under världskrigen och däremellan. Barn arbetade precis som i gruvorna och läkare kom regelbundet för att väga dem, de var underviktiga, jobbade och gick varannan dag i skolan. Då kom man på att sätta tyngder under deras kläder så de klarade målvikten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken, det funkade. Jag vill minnas att mina föräldrar gick varannan dag i skolan.

      Radera
  3. Fick upp den sidan och läste allt men nu hamnade jag bara på en startsida. Du får kolla, annars går det väl att söka på namnet och platsen. Intressant läsning var det i alla fall.

    SvaraRadera
  4. Många fina detaljer :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare