Mitt sätt att fota av diabilder... denna gång

Att diaduplicera via en diascanner av olika modeller är tidskrävande. Jag har under åren testat HP flatbäddscanner och ett par olika enkla "scanner" som fotar bilden i en liten låda. 

När jag nu har en uppsjö av diabilder, både mina egna, min fars och min svärfars. Som jag kanske skrivit innan har jag rensat ut alla naturbilder, m.m. och bara sparat på de som innehåller människor eller tidstypiska miljöer. Bara där försvann 2.500 diabilder. När utrymmet begränsats i lägenhet kan man inte samla på allt som man förr kunde lagra i en villa. Därför tänkte jag att jag skulle testa och fota dia på detta sättet denna gång, dessutom gå igenom och rensa en andra gång. 

Jag köpte ett MicroNikkor 40mm 2.8 och ett macrostativ. Som ljuskälla använde jag min iPhone 13. Dock funkade det inte med att lägga diabilden direkt på iPhonens skärm, trots hög upplösning på modern smartphone syns ett raster från skärmen som syns genom till diabilden. Inte när man tittar rakt av men förstorar man upp i kameran eller kollar som vanligt på datorn syns det tydligt. Det tog ett tag (400 bilder) innan jag kom på en lösning. Att placera diat ca en 1cm ovanför smartphoneskärmen då tar objektivets bakgrundsoskärpa hand om skärmens raster. En provisorisk liten låda med hål för diabilden räckte. Så här ser uppställningen ut, det finns säkert fler av er som har tankar om detta och löst detta på annat sätt. Då är ni välkomna att kommentera och berätta.

Inställningar: Spegeluppfällning och fjärrutlösare. Tidautomatik, bländare 8-11, låst på ISO 100, vitbalans Auto (varm).  Slutartiden här blev ofta 1/2 - 1/4 sekund. 

Med en stor variation av filmer och kameror var det svårt att få bildkvalitet som vi nu är vana med. Filmernas karaktär och ev. färgstick och ålder gör att det är svårt att få original återgivning på äldre diabilder. På bilderna från 80-90-talet blev en helt annan kvalitet både på kamera och filmer. Här en bild från 1969 på Arlanda flygplats (tror jag). Bilden hade en något fadd färg (kanske naturlig) och okej skärpa anser jag. Kameran var troligen en gammal Agfa med genomsiktssöktare. Bilden är rakt av in till bloggen, kanterna beskurna. Jag gör bilderna digitala enbart för bevara digitalt för familjens minne inte för att få dem i klass med dagens bilder.

Kommentarer

  1. Jag prövade också en mängd olika sätt med olika kameror men fann att det bästa sättet och ett sätt som passade mig var att använda en scanner med diainsats.

    SvaraRadera
  2. Ja du Herrn efter jag provar x antal sätt och nästan gett upp fann jag en scanner av märket: Epson Perfection V500 PHOTO på Marketplace i min närhet jag for och slantade på någon hundring, med denna finns det ett kit man lägger dessa ramar i. Ja 90% bra då. Vad beträffandes plåten från Arlanda blir det sådär med AGFA. Hade jag kommit hem med en film av detta fabrikat när jag bodde hemma hade jag fått stryk av farsan. Far hade en fotoklubb en gång i tiden innan jag föddes där han hade dit en stor fotograf (HONKA) från orten som föreläste om just färgen och visade upp bevis hur AGFA förlorar färg. Jag har några filmer på tuben söm är uppemot 65-67 år som är konverterat först till DVD och sedan har jag hjort om till mp4 format. Där man inte skådar några tendenser till ljusna sådär. Nu prata jag om smalfilm men konceptet är detsamma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märker tydligt att troligtvis Agfadior blir blå. Då vet jag för bilderna har förvarats på ett bra sätt under alla år.

      Radera
    2. Jag provade två Fuji filmer, men den ena fick jag inte tillbaka... (i smyg för farsan) Hade du någon åsikt om dessa? Jag tyckte de var bra, ska ta upp dem och titta så här 47 år efter :) Fuji fick man utan ramar minns jag... kanske något mer fabrikat också? Man köpte ju lösa ramar i paket ja. Hade AGFA det så också kanske... Jag bodde nära en Pressbyrå som vid den tiden hade massor av film. Och öppet alla dagar från klockan 06.

      Radera
    3. De Fujifilmer jag har är ramande med gröna Fujiramar från labbet. Jag tycker de var bra känns som de håller ännu när jag kollar på dem. Jag tror det är Agfa som blånar och förlorar färgen detta har hänt relativt snabbt för jag kollade på dem för ca 8-10 år sedan då var det bra.

      Radera
  3. Mycket bra
    Min Nikon super cool scanner gick sönder för flera år sedan
    kom ihåg vilken lång tid det tog för varje ruta att bli klar
    har sett att det finns en mobil variant av scanner
    https://www.photax.se/product/jjc-mfn-k1-mobile-film-digitizing-adapter-set

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smidigt med den typen du visar. Jag testade med min iPhone men närgränsen räcker inte för att fylla ut diat på iPhonen, vilket jag ville att det skulle göra. Därför blev det detta macroobjektivet som har den närgränsen

      Radera
  4. Wow vilken lösning! Min mamma har en apparat som man kan köra in diabilder och negativ i. De blir inte superbra kvalitet, men god nog att få en uppfattning av motivet och kunna välja ut vilka bilder som ska sparas och eventuellt skickas iväg för framkallning. Men nackdelen är att den endast fungerar på äldre windows-datorer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många alternativ som ger mer eller mindre bra duplikat. Denna lösning får man i vart fall så bra kvalitet man kan på de digitala bilderna, då man vet att marcroobjektivet och kamera är av bra standard. Nackdelen är att man ser de brister diabilderna och dåtidens kameror hade. Dåtidens manuella fokusering och manuella inställningar blev ibland inte helt rätt då man tog en bild. Dessutom var diafilmen inte så tolerant mot viss över eller underexponering.

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.