Man ska ha husvagn

Från mina föräldrars bilder på några nedslag i alla deras semestrar i husvagn.
1969 i samband med köp av en 1968 Volvo 142 köptes även strax efter en äldre Astral husvagn. Jag minns inte storleken men inte ser den så stor ut, men kanske ca 350 modell.
Nedan: Husvagnen till vänster bör vara en Thomson, rätta mig om jag har fel.
 
Husvagnen hängde med ett par somrar. 

Nedan: Till sommaren 1972 köptes en något större husvagn, en begagnad Cavalier. Vilken vad jag kan komma ihåg hängde på under semestrarna under större delen av 70-talet. 
Medan: Vilket var fel för här sommaren 1975 fanns det en annan husvagn, som jag inte kommer ihåg märket på. Denna hade toautrymme. Bilen var en Volvo 142 DL 1973. Min var en VW 1303S 1973.
Sedan följde några år följde utan husvagn då bilarna var nya Ford Escort under 80-talet. 

Nedan: När vi kommer in på sent 80-tal köptes och större begagnad Cavalier. Bilen var en Ford Sierra
Bild nedan: Nästa husvagn var en Polar 420 lätt och smidig med köksdelen vid bakändan och en stor bordsdel i fronten som blev en rejäl bädd.
Nedan: I mitten av 90-talet köpte de vår Kabe Brilliant GL 1982'a då vi köpte modellen större en Kabe Smaragd GL 1983'a.
Under ett antal somrar ställdes husvagnen upp på Björkängs camping. Bild nedan: Sedan var det mot mindre husvagn igen då en R.C. Caravan 280 köptes och med den blev det mer resor då den var liten och lätt att dra.
Inför sommaren 1999 sålde vi vår Kabe Samragd och vårt husvagnsliv var över. Mor och far fortsatte ett antal år till med årliga resor mot bl.a Skåne. Men denna lilla R.C. på 2.8 meter hängde med till de tröttnade på att hänga på en husvagn. 

I början av 70-talet gjorde Kabe denna modell som visades upp på mässor. Denna bild fanns i min fars diabilder kanske fotad vid Elmia under tidigt 70-tal.

Kommentarer

  1. Trevligt inlägg!
    Ett ämne som legat mig varmt om hjärtat på senare år, men som tog slut för 12 år sen.
    Vad kul att se bilder på alla de olika husvagnsmodellerna av olika årgångar! Visst var det en frihet, som från början var en del fricamping också.
    Den där sista lilla vagnen som du visar, var rätt snodig, faktiskt, vi pratade om en sån, som vagn nr 2 vid sidan om vår sista Kabe Smaragd XL 2005. Kaben sålde jag efter makens bortgång, orkade inte campa med den längre i ensamhet.
    Vi hann med att äga även en Öggestorp, sen en Adria, samtliga nya och jag tog E-körkort för tungt släp. Tider, det! Som längst bort körde vi överallt i Danmark, men där vägrade maken att låta mig köra på de smala vägarna 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Jag vet att de gillade sin lilla R.C., så mycket att min far gjorde en fågelhok som var väldigt lika denna lilla husvagn. :-)
      Tack för dina minnen och tankar.

      Radera
  2. Vilket härligt inlägg som på minner mycket om mina föräldrars husvagnshistoria. Någon gång runt 1970 köptes första vagnen ungefär i storlek med er första. En smal säng på tvären innanför dörren med en liten ”hängmatta” över och en liten grupp i andra ändan. Sedan blev det en lite större vagn innan deras husvagnsliv också avslutades med en liiiten husvagn med ett kök på tvären innanför dörren ( mycket lik dina föräldrars). Mamma berättade om en liten flicka som gick förbi med din mamma och utbrast: Titta mamma, en dockvagn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen en hängmatta som överbädd :-)
      Kök på tvären var bra tycker jag det gav ofta en bra soffgrupp och stor bädd.

      Radera
  3. Trevligt inlägg som väcker minnen och jag minns husvagnssomrarna på Öland i början av 70- talet. Dock minns jag inte vad husvagnen var för sort :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns ju en del husvagnar som försvann från marknaden under åren.

      Radera
  4. Riktigt bra tillbaka blick
    Första bilden och husvagn påminner om våran första tur med husvagn som gick ner till strömstad
    vi hade lånat svärfars husvagn av märket thomson den var väldigt liten av sig
    men mycket trevlig vi hade den även till en norge semester
    och vi fick täta fönstren med handdukar i springorna för det blåste rätt igenom
    det var nämligen snö och kallt den sommaren vägen över storlien
    och vi vågade inte sätta igång gasol värmepannan i husvagnen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Känner igen det där med att inte våga sätta igång gasolvärmen under natten.

      Radera
  5. Så söta de var de där! Och en husvagn el husbil med takterass såg jag att Kabe hade när vi var på Husbilsmässan för några år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var de, känns som det mer vanligt med små vagnar på den tiden.

      Radera
  6. När jag tittar på dina föräldrars husvagnar så kan jag bara säga att deras kollektion av husvagnar var väldigt lik den som mina svärföräldrar hade. Både min man och hans syster är "uppväxta" med husvagn. Man körde kanske 70 kilometer till närmaste kust i norra England och stannade i tre veckor varje sommar. Det regnade mest hela tiden som det brukar göra i norra England. Min man tyckte det var ett riktigt äventyr..
    Men han var nog ändå inte så frälst av campinglivet, då vi aldrig köpte husvagn/husbil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gjorde ofta likadant, åkte ca 7-8 mil till västkusten. Ofta regn och dyblöta campingplatser.. Tack för en kul kommentar.

      Radera
  7. Minns faktisk inte när jag såg ett husvagnsekipage senast! Men alla kan väl inte ha blivit ersatta av husbilar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer, jag upplever också att det blivit färre husvagnsekipage på vägarna. Kanske är det så att vill man ut och resa på vägarna köper man husbil och de som vill ligga på campingplatser hela eller stora delar på sommaren köper en husvagn. Kanske är husbil som gäller inom camping.

      Radera
  8. Härliga bilder!! Själv upplevde jag aldrig husvagnslivet utan fick nöja mig med att följa med föräldrarna och bo i tält. En del resor blev det och bl.a. hamnade vi i Österike. Har faktiskt skrivit lite på bloggen om detta: https://www.mcbloggen.se/2019/05/taltnostalgi.html
    Nu på äldre dar så har vi däremot börjat prata om husvagn, så vi får se hur det går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland kommer tankar om husvagn igen även för mig. Kollat din länk. Hög igenkänning! :-)

      Radera
  9. Åh, ett liv i husvagnar! Får mig att tänka på husvagnsmuseet i Dorotea. Antagligen har jag en alldeles för romantiserad bild av husvagnslivet eftersom jag inte fått uppleva det själv (ännu?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bo i husvagn är väl en bra semester även 2024 kan jag tycka. Är man inte för stor familj kan man ha en mindre och mer lättdragen vagn. Lätt att fixa mat och fikastunder i vagnen under semesterresan är en annan fördel och att kunna sträcka ut för liten middagstupplur.

      Radera
  10. Och "Anonym" var visst jag....

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare