Luftvärnstornet vid kraftstationen i Askome Ätrafors

När vi skulle söka alternativ resväg hem från Falkenberg vilket nästan inte går längre då vi åkt de flesta vägarna i denna del av Halland. Men då ser jag via Google maps en plats som är utmärkt som Luftvärnstornet intill den stora dammen i Ätrafors. Den bestämmer vi oss för att försöka besöka. 
Tips: strax uppströms utmed Ätran ligger Döda fallet i Yngered. Det blev det en häftig upplevelse 2019 att gå på den vattentomma flodbädden och fota. 
Vid krigsutbrottet 1 september 1939 placerades en bevakningsstyrka vid kraftstationen i Ätrafors vilken förlades i de gamla personalbarackerna från det nedlagda stålverket. Man bevakade hela området kring kraftstationen och dammbyggnaden. Bevakningsstyrkan bestod i huvudsak av personal från landstormen (hemvärnet). Från krigsutbrottet och fram tills luftvärnstornet var färdigställt så fanns där en dubbelpipig luftvärnskulspruta som beväpning. Under 1942 färdigställdes luftvärnstornet, som byggdes i betong och kom att bemannas av snabbutbildade landstormare. På en kulle på andra sidan kanalen byggdes ett liknande kanonfäste direkt på berget. På tornet placerades en Bofors 40 mm automatkanon modell 36 som lär vara världens mest tillverkade kanon. Troligen bemannades inte det andra kanonfästet utan endast tornet. Det hade en ständig bemanning av 6 manskap och 1 toppchef. I tornet finns liggplats till 7 manskap och 2 befäl. 
Utdrag ur text från Askome hembygdsförening.

Kommentarer

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer