Mest besökta blogginlägg, plats 1

Då är jag framme vid första platsen av de 10 mest besökta inläggen här på bloggen som startade runt 2007. Övergivna sanatorier och sjukhus lockar troligen att besöka. Några gillar att tro på det övernaturliga som kanske döljer sig innanför olika övergivna byggnaders väggar. Det där ligger inte alls för mig. September 2011 fotade jag dessa bilder på sanatoriet. Då hade det stått öde och övergivet sedan många år tillbaka och det fanns de som som tagit sig i och fotat. 
Sedan brandskadades det och efter ett tag så revs det och när jag var framme några år efter branden kunde man inte se att det varit ett ståtligt sanatorium på platsen. De som rev och planerade marken efter rivningen gjorde ett gott jobb, i min mening kanske ett för bra jobb för det enda som skvallrade att det varit något där på området var ett par lampor/stolpar som stod lite fel så den som tittade noggrant kunde förstå att det hade varit något där på den numera anlagda ängen/gräsmattan. 

Plats 1 med 6420 besök, publicerat 24 mars 2014. 

Sjö-Gunnarsbo Sanatorium 

 Öde och övergivet sanatorium.



Lungtuberkulos eller TBC behandlades förr på Sjö-Gunnarbo sanatorium. Hög ren frisk luft och näringsrik föda ansågs vara bra behandlingsmetoder. Detta sanatorium som stod klart år 1916 ritades av Tengbom, som även han drabbades av TBC.



Ivar Tengbom var kanske mest känd för Konserthuset och Högalidskyrkan i Stockholm. Ritningarna till detta sanatorium var ursprungligen avsedda för ett sanatorium i Målsryd utanför Borås 1912. Sjö-Gunnarsbo sanatorium i Ulricehamn/Marbäck byggdes 1914 - 1916 och invigdes den 15/6 1916. 1921 ombyggdes vindsvåningarna till personalbostäder.



Sjö-Gunnarsbo, beläget i Marbäcks socken, Älvsborgs län å en sluttning ofvan sjön Åsunden omkring 700 m N Åsundens järnvägsstation.Sjukhuset, som invigdes 15 juni 1916, ligger 219 m ö h, fullkomligt skyddat för nordliga vindar. Anläggningen omfattar sex byggnader, uppförda efter ritningar av I.Tengbom. Kostnad 700.000 kronor."
Källa: Nordisk familjebok, Stockholm 1917








Kommentarer

  1. Har sagt det förut, men du är en baddare på att nosa upp "objekt" som ingen annan gör. Sådana halvförfallna byggnader med murkna fönsterramar och dörrar samt en blå "container" eller om det är ett bakar som dinglar i trädet där är ju julafton för en proffsfotograf. Som sagt, jag förstår varför dina motiv är så populära. Sanatoriet ligger på en värförtjänt första plats:-)

    SvaraRadera
  2. Fint att du har dokumenterat sanatoriet för eftervärlden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul att jag gjorde det med tanke på att det brandskadades och sedan revs.

      Radera
  3. Sådant här gillar jag, gamla övergivna byggnader som stått tomma så länge och drabbats av tidens tand.
    Synd bara att många vandaliserar sådana ställen, det är ju dock ett tidsdokument för framtiden så länge det får finnas kvar.

    Ha det fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig. Tack för kommentar.

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer