Cold Stores i Malmö

Den största byggnaden jag sett där fasaden är täckt med Sidiplattor (eternit). Det står ett betongfundament för en luftvärnspjäs på taket på den höga byggnaden som byggdes krigsåren 1943-44. 

"Mellan 1943 och 1944 uppförde Sydsvenska Kylhus AB, sedermera Cold Stores, det enorma kylhuset på Knivgatan i Malmös hamn. I kylkomplexet tog man emot, styckade, packade och förvarade allt inom charkuteri innan det var dags för vidare transport mot konsumenternas tallrikar. Köttet kom med kylbåtar från utländska uppfödare, eller med lastbil från svenska gårdar. 
Och på grund av sin placering i hamnens inlopp kröntes byggnaden av ett stadigt betongfundament. Här, på den toppmoderna byggnadens tak, skulle en luftvärnskanon placeras för att skydda hamnen utifall det kalla kriget som rasade utanför fryshuset eskalerade till väpnad konflikt. 
Men hur modern och effektiv byggnaden än var finns det få tekniska landvinningar som står emot tidens tand. Cold Stores isolering, som bestod av lager på lager med tjärad wellpapp bakom en eternitklädd fasad, blev snabbt föråldrad." Textkälla

Kommentarer

  1. Låter dyrt att riva eller bygga om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodu det blir ett gediget jobb. Kanske därför det står kvar.

      Radera
  2. Intressant - tack för att du delar! Men Knivgatan, kan det gatunamnet stämma? Kartverktyget placerar mig i en hel annan del av staden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt, byggnaden ligger vid Lodgatan/Spikgatan.

      Radera
    2. Ja där verkar det mer logiskt att lägga en kylanläggning :)

      Radera
    3. Konstigt att Expressen inte justerat felaktigheten.

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer