Vad sitter du på i kollektivtrafiken

Uddebo Väveris gamla industri är en byggnad med historia. Tyger vävda i Väveriet har suttit i bl.a. SJ tåg under stora delar 1900-talet även på Stockholms tunnelbana. På senare tid sitter tyger från Väveriet i Uddebo i Globen. Tunnelbanevagnarnas säten/tyg håller på att bytas ut. "Lasse Åberg ringde till väveriet och ville se om vi hade lite av tyget han designat för just Stockholms tunnelbana. Nationalmuseum ville ha det till sina kollektioner nu när det ska bort. En liten rulle tunnelbanetyg lokaliserades med hjälp av gamla Uddeboare. En liten bit av svensk historia vävt i Uddebo finns nu i säkert förvar hos Nationalmuseum." Saxat från Uddebo Bröt och Uddebo väveri på facebook och bilden är från Aftonbladet
Det står troligen mycket om SL´s tygbyte på nätet men kanske inte att tyget vävdes i Uddebo Tranemo kommun.

Kommentarer

  1. Och vilket fint tyg, det på bilden .., kan det ha varit det tyget som Lasse Åberg designade? Påhittigt. Jag skymtar såväl stadshuset som skärgårdsbåtarna. Och den som - likt undertecknad - tycker om blått .., tycker ju att det blir jättefint! Tack som berättade! /Elisabet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är Lasse Åberg som designade.

      Radera
  2. Det tyget har jag alltid tyckt om. Finns i alla pendeltåg också. Man blev lite glad av det i morgonrusningen.
    Sen kontaktades Lasse Åberg av en norrlänning om tyget på Luleås bussar. Idén densamma med blått tyg och byggnader men mer färglöst. Han förlorade anmälan om plagiat och tyckte det var onödigt att gå vidare med ett värdsligt problem, det fick vara. Det tyget är vävt på samma ställe. Lasse Åberg kan/kunde man besöka, måste kolla upp om de fortfarande har sitt öppet för alllmänheten. Man kunde åka pendeln dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste om "plagiatet". Tack för kommentar!

      Radera
    2. Såväl det tyget som väveriet är synnerligen bekanta för mig, har suttit i många förhandlingar om detta tyg, ibland rena juridiska tvister med advokater inblandade. SL har lärt sig, nu står vi själva som ägare till rätten till mönster på stolstyger. Detta tyg är snart historia, men jag har en rulle hemma, kanske i en framtid klär om några stolar med det.

      Radera
    3. Kul att du har en rulle. Tack för kommentar.

      Radera
  3. Jodå, det stora väldigt fina museet med restaurang och butik och ibland Lasse själv är i full gång och älskat av alla åldrar. Ligger fint och vackert i Bålsta, ett jättemuseum.

    SvaraRadera
  4. Apropå plagiat. Jag kände till historien med tyget i våra bussar.

    Men jag kan kontra. Uddebo är ett känt område här i stan. En oljehamn bl.a. Det namnet har nog väveriet plankat. 😏

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan de va så jäkliga att ett gammal brukssamhälle plagierat en oljedepå. Finns inga gränser för hur fräck man kan vara. ;-)

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer