Dödens fält

Vid en snabb blick kan man man tro att detta är ett gravfält med gravstenar perfekt i rad. Men här impregnerade man järnvägsslipers mellan åren 1948 och 1967 med det giftiga ämnet Kreosot. En enorm mängd betongpelare finns kvar och det är svårt att överblicka än mindre fånga på bild, varje bild visar bara en liten del. Här fanns en gång järnbalkar tvärs över betongpelarna som man lade impregnerade slipers på så de fick ligga och torka. Här finns lastbryggor och några meter räls kvar från stickspåren som ledde in på området. Jag undrar hur det blev ställt med de som jobbade här under dessa år. Jag misstänker att man än idag inte vågar röra marken här. 
Jag skriver inte var detta är, för numera vill man troligen inte att området besöks.
En flygbild från ca 1960. Området på bilden är ca 600 x 100 meter.

Kommentarer

  1. Intressant plats och väldigt fina bilder. Gillas!

    SvaraRadera
  2. Väldigt intressant som sagt och det är nog bäst att låta detta vara ifred
    börjar man rensa där i marken då kan det röra om till det värre
    så kan det vara här hemma vid dom gamla gruvorna

    SvaraRadera
  3. Tänk vad man ställde till förr i världen. En av få saker som inte var bättre förr. Finns flera sådana platser med denna verksamhet som inte bör röras.

    SvaraRadera
  4. Det ser verkligen ut som ett gravfält! Hoppas att det inte är så farligt giftigt längre.

    SvaraRadera
  5. Hua vad hemskt! Det är ju konstigt att inte det är sanerat. Tänk vad illa vi sköter om moder jord. Nu kan jag inte denna process, men såg hur den fabrik jag jobbat på som lades ned hur mycket som fick saneras. Alla mätningar som gjordes. Men vackra bilder till en bra rubrik. Tanken slår mig hur vindsnurrors betongfundament kommer att stå ute i vår vackra natur också i framtiden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer