En Canon Palmtronic LD-81

Hittade i föräldrahemmet en gammal miniräknare från 1975. Misstänker att far hade den vid hans deklarationer åt oss och andra. Batterierna var något oxiderade men inte mer än att den startade och fungerade som ny.
Canon Palmtronic LD-81 följde den ursprungliga LD-80 och introducerade en helt ny och färgstark design. Knapparnas färgkodning-svart för siffror, blå för funktioner och gul för kontroll-tillsammans med den silverfärgade tangentbordsplattan och det mörka huset ger en fräsch och modern design. Även vetenskapliga räknare använde denna designstil. Den interna elektronen är baserad på en Hitachi-enchips-kalkylator IC.

Kommentarer

  1. En hållbar sak! Minst sagt! Och snygg! Funderar på när jag köpte rösta miniräknaren. På gymnasiet ... Gick ut -73... hade vi räknesticka.
    Tror fortfarande den finns kvar i gömmorna.
    Mattekursen på lärarhögskolan, den var inte svårare än att man kunde räkna för hand. Så miniräknaren kom nog inte i min hand förrän på andra delen av sjuttiotalet.
    Minns iaf att jag köpte första datorn, en Mac med 2 kB arbetsminne, 1992.
    Den står också kvar i källaren..
    Glad måndag !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du har kvar första datorn. Miniräknarna som var överkomliga i pris var nog runt 1973-75.

      Radera
  2. Har faktiskt en snarlik miniräknare, fast den är vit och är en Texas Instruments. Har aldrig bytt batterier på den, men den fungerar än. Helt otroligt egentligen, då den är minst 50 å gammal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Texas Instruments var tydligen stora redan då, bra grejor som fortfarande håller.

      Radera
  3. I vår familj hade vi en miniräknare av märket "Huggin", den tog jag och min mamma med oss på vår första resa till dåvarande Sovjetunionen, 1971, man behövde nämligen redovisa valuta som man förde in och valuta man förde ut, samt kvitton på sina utgifter i Sovjetunionen. Den sovjetiska gränspolisen tappade dock snabbt intresset för våra kvitton när vi plockade fram miniräknaren, det var full fokus på miniräknaren för någon sådan hade dom förmodligen aldrig sett förut. Sedan tyckte dom nog att min då 33 - 34 årige mamma var snygg i sina västerländska kläder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle nog kunna skriva inlägg på inlägg om mina resor i fd Sovjet under åren 1971 - 1991, många spännande händelser, där man blev arresterad för att man ätit på fel restaurang i Narva 1981, men då det visade sig vara polischefens frus restaurang så löste sig allt smidigt. M a o fri lejd under den fortsatta bilresan genom Baltikum, Vitryssland, Ukraina och ner till Svarta Havet, vi fick ett papper som vi visade upp och poliserna gjorde bara honnör.

      Radera
    2. Det för bli en reseberättelse om detta när du blir pensionär.

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer