Macken i Moliden

Ännu en nostalgimack kan tyckas men denna besinstation har sitt ursprung från 1938. Den ligger söder om Barnarp i Moliden utmed i det som under 50-talet kom att kallas Riksettan en väg som gick mellan Stockholm och Helsingborg för att ta motorister vidare ut i Europa. 1962 bytte vägen namn till E4 och under 60-talet gjordes nya sträckningar av hela E4:an. Så var det just här så 1967 stängdes macken till förmån för det stora bensin och Värds/Färdshuset vid Hyltena strax i slutet av bild 4 där nuvarande E4:an sträcker sig som motorväg. Under 47 år stod den lilla byggnaden öde här vid vägkanten tills några eldsjälar i Moliden/Barnarps hembygdsförening fick tanken på att restaurera den gamla byggnaden och 2014 statte man igång med att plocka dit allt som behövdes för att den skall se ut som den gör idag. En med omsorgsfull renoveringen har allt återställt som det en gång såg ut med tillhörande butik, spolplatta för biltvätt, smörjbrygga av trä samt två tidsanpassade bensinpumpar och en sedelautomat mm.
Fler inlägg om mina spaningar utmed hela Riksettan HÄR

Kommentarer

  1. Den storyn är ju helt otroligt! Macken är nog unik i Sverige, att bli helt "återställd" alltså. Kul att du har upptäckt macken och gjort en gedigen research:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite har jag väl snappat upp genom åren, men sedan såg jag att frugan fotat av infotavlan på stället då fick jag det verifierat. :-)

      Radera
  2. Det är roligt när man bevarar sådana här minnesmärken, åtminstone för oss lite äldre som minns hur det var. Fina bilder!

    SvaraRadera
  3. vacker nostalgi den ligger också så vackert efter vägen

    SvaraRadera
  4. Sevärt besöksmål utmed lokal genomfartsväg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.