13 juni 2021

Stadsparksleden 1971

Borås Tidning har en för mig intressant sida på söndagar där man blickar tillbaka till denna vecka för 50 år sedan. Nu är man således framme vid 1971 och då börjar jag mer tydligt minnas vad som det skrevs om på den tiden. Som 15-åring 1971 och några år efter kunde jag verkligen undra hur de styrande tänkte om en liten kort led genom stadsparken trots att gatorna gick kors och tvärs i centrum. 
Nu blev det aldrig någon led, det var många som opponerade sig. Men likväl stod den nybyggda betongbron kvar över Viskan, lätt böjd och doserad byggdes den också. 
Under många många år stod den där grå och hård som ett monument av bilismen och tanken av att den skulle fram till varje pris.
Men tiden fick de gröna värdena större plats och under åren utsmyckades bron på olika sätt i ett led i att kanske försöka trolla bort betongklumpen. Med tiden byggdes trädeck på sidan av bron och den smyckades med blommor och växter och numera kanske man bör ha upplevt 1971 och åren strax efter för att se och förstå att detta var en bro ämnad för att bilismen skulle fram till varje pris och att en liten stadspark inte var värd något i sammanhanget.

1 kommentar:

  1. 1971 blev något av ett brytningsår i och med Almstriden i Stockholm, men då gällde det ju en tunnelbaneuppgång till station Kungsträdgården. Men parallellt pågick liknande strider kring trafikleder i Stockholm, ex Blasieholmsleden, men inga av dessa byggdes.

    SvaraRadera