Sevärdheter i Brobacka

Brobacka som för många är en vägkorsning mot Alingsås, Sollebrunn/Trollhätten eller Göteborg. Men här finns mer än det som kommer i detta inlägg, bl.a. anrika Kaffestugan i Brobacka och inte minst Anten - Gräfsnäs järnväg, något längre bort Gräfsnäs Slottsruin och park.
Brudsängen, eller Bruarängen, kallas en klipplatå på andra sidan Åsjön. Brudsängen och jättegrytorna närmast sjön var det område på 4 ha som fridlystes 1922. 
För att komma till denna platå ovanför Åsjön får man krypa igenom det sk Nålsögat, en smal passage i berget. Platsen är mytomspunnen, bl a ska jätten Åland som bodde uppe i bergen suttit här och blivit förtjust i älvorna som dansade över sjön ibland. Han fångade älvan Anta som han sedan höll fången på denna lilla bergsplatå, men hon blev aldrig hans brud utan i sin förtvivlan slängde hon sig ner i sjön och drunknade. Åland blev så sorgsen över detta så han blev förstenad. Man kan se honom uppe i skogskanten som en stor rundad bergstopp!

Kommentarer

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer