24 juni 2021

Den övergivna fotbollsplanen

Visst spelade vi fotboll på skolgården hemma i min by, vi spelade mycket fotboll både på raster och på fritiden. Alla fick vara med för vi grabbar i byn var ju inte så många så alla behövdes.
Jag kommer ihåg min stolthet när jag hade med mig en fotboll från Elfsborg till skolgården en skoldag. Eftersom min morbror var starkt involverad i IF Elfsborgs fotbollsdel med bl.a. lagledare för allsvenska herrlaget under många år,  så plockade han med sig den här avlagda fotbollen till mig. 
Väl på skolgården var den alldeles för stor och tung för de yngre grabbarna. Så efter någon dag plockade jag hem den, men jag hade i alla fall hunnit skryta lite inför kompisarna att Elfsborgs A-lag spelat med den. 

Vid denna tid hade min by ingen egen fotbollsklubb som vi grabbar kunde spela i, utan de som vill satsa lite hårdare hade fotbollsklubbar i två-tre grannbyar att välja på.
Nu var och är jag ingen person som gärna går med i en klubb utan jag vill lattja på mina villkor så någon klubb var aldrig aktuellt för min del redan då. Men en handfull duktiga grabbar från grundskolan gick med i pojklagen från grannbyarna. 
En av de fotbollsföreningarna fanns i grannbyn Äspered och det är från den byn som jag fotat dessa två övergivna fotbollsplaner nu den 22 juni 2021.

14 kommentarer:

 1. Hög nostalgifaktor, härliga minnen flyter upp i medvetandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är nog många som har liknande minnen.

   Radera
 2. Såg några bilder på din frus blogg och undrade så var det var. Nu gick jag veta. Är det så att Äspered inte längre har någon fotbollsplan.. man tror ju att alla samhällen har det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo de har ett par fina planer med klubbstuga ca 75-100 meter från bilderna jag fotode.

   Radera
 3. Vilka roliga minnen! Å målramen är kvar, liksom tränarbänken som till och med har ett tak och påminner inte så lite om busskuren du visade igår.

  PS. Victor Claesson som gjorde segermålet för Sverige igår gick ju från Värnamo till Elfsborg. Å Anders Svensson som nuförtiden gör löjlig reklam för en betting-firma kommer ju också från Elfsborg. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sånt här jag gillar att fota som du vet.

   Radera
 4. Underbart, en övergiven idrottsplats med de minnen den för med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minnen kommer tillbaka när man stöter på sånt här.

   Radera
 5. Visst är det en tråkig syn, alla dessa övergivna fotbollsplaner där det en gång var liv och rörelse. Här en sådan där jag spelade ett antal gånger när mitt lag, Tystberga GIF, mötte lokalkonkurrenten Näsby IK. En förening som lades ned för ett antal år sedan.
  https://stefansvardag.wordpress.com/2019/07/23/lite-av-en-tragedi/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt, men att kunna fotografera detta är jäkligt kul.

   Radera
 6. en röj såg och lite färg sedan är det en plan igen

  SvaraRadera
 7. Fina minnen men lite sorgligt är det förstås. Fast det gör sig väldigt bra på bild.

  SvaraRadera