16 maj 2021

4:3, 3:2 eller kanske 16:9

Det här med bildformat eller "aspect ratio" på film och bild eller kanske mest skärmar är lite rörigt, ja det finns ju en del att välja på som jag lite förenklat med min ringa kunskap nämner här nedan.
1:1 kvadratiskt som Instagram tog till i början eller gamla trotjänaren 4:3 som TV bilden var utformad förr, eller småbild och aps-c formatets 3:2 eller videofomatet 16:9 som de flesta TV-displayer och datorskärmar nu är konstruerade för. 
Jag sitter vid en stationär dator med en skärm på ca 24tum i 16:9 format i upplösning 1920px, denna blogg (tycker jag!) ser bra ut på den skärmen, det finns fritt utrymme på sidorna av text och bild. Bilderna visar jag i 800px och klickbara till 1366px. Jag känner det som luftigt och bra med blogg kontra skärm. 

Men tänker vi på hur vår blogg kanske ter sig på andra datorer, har vi för stora bilder eller kanske för små. För stort textensnitt eller kanske för litet eller svårläst. Har vi en bra bakgrund för texten, känns bloggen bra att sitta vid en stund och skrolla och läsa. Har bloggen ett lugnt gränssnitt eller poppar det runt "animated gif" i menyer eller i inläggen (okej det är förhoppningsvis i så fall en kvarleva i en ouppdaterad blogg). 

Jag har en laptop med 16:9 format med upplösning 1920px med laptopskärmen är bara på 13.6 tum vilket nog är ganska vanligt. Skall jag läsa bloggar eller vilken text som helst på den datorn måste jag ha den inställd på att visa ca 150% av originalet vilket jag tror många har kanske utan att veta om det. Då blir denna bloggs bilder för stora på en 16:9 det känns som de spräcker alla ramar trots att de bara är 800px men med 150% visas de i ca 1200px. Givetvis är det tvärtom också bloggar man på en laptopdator som visar 150% av originalet tror man att det är det normala och anpassar bilder och text eefter det. Andra läsare kanske kollar på din blogg från en dator som visar 100% då blir text och bild väldigt små. Hur man än gör blir det lite fel... :-)

Därför har jag funderat på och testar om jag skall beskära mina bilder här på bloggen i ett 16:9 format istället för vad som kommer ut ur kamerans 3:2 format. Skåneresans bilder är till stor del beskärda till 16:9 istället för formatet som bilderna från kameran ger alltså 3:2.

6 kommentarer:

 1. Intressant Tony. Jag tycker att alla bilder blir bättre när de täcker hela bildskärmen, har som du en 24 tums extern bildskärm men den är ansluten till en laptop, bägge har upplösningen 1920 x 1080 px. Nästan alla bilder jag publicerar är 1920 x 1080 px, vilket innebär att de täcker hela min skärm. Ibland förminskar jag bilden i inlägget men klickar man på den så öppnas den i ett nytt fönster och då i full upplösning 1920 x 1080.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för respons, tycker det är intressant hur andra tänker och resonerar.

   Radera
 2. Det är nog överkurs för min del. Det enda jag vet är att det inte är många som jobbar med stationära datorer längre. De flesta har laptops och där är det inte många som kopplar in en större bildskärm. Man nöjer sig med laptopens skärm.
  För dig som är fotobloggaare är det helt klart inte optimalt. Lägg därtill att många läsare läser bloggar med en platta eller en mobil, så... You can't win them all...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det är en överkurs för dig, du är bara blygsam. Som du nämner det finns så många möjligheter att kolla på en blogg numera.

   Radera
 3. Detta har jag funderat på med. Tycker tex att min blogg och hemsida är lite för "smal", men tanken var att det skulle passa även dåtidens lite mindre bildskärmar. Hur man än gör så blir det fel tycker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju så det var. Min fösta blogspotblogg där hade jag 400px i bloggbredd på bilder och text. Då med ca 960-1024px upplösning på skärmar var det precis lagom :-)
   Blogspot är ju lite svår att ändra, lättare med wordpress, ELLER köra med de nya blogspottema.

   Radera