16 april 2021

Grävmaskinen - 55 år senare

Igår kom plötsligt en tanke upp om en gammal grävmaskin som fanns utmed mina moppevägar för 50 år sedan och varför tanken kom förstår jag inte. Då för 50-55 år sedan såg jag den på håll vid en grusås där borta över ett öppet landskap. 
Vet att jag på den tiden tyckte det var lite konstigt att de lämnat kvar grävmaskinen där vid grusåsen, ganska långt från hus och gårdar. Många tankar kom upp på den tiden och det kändes lite spännande att se metallen mot det ljusa gruset. Jag vill minnas att jag vid något tillfälle var framme vid grävmaskinen. Redan då för 50 år sedan var den övergiven och rostangripen. 
Jag var i området någon gång under på 80-talet men jag såg inte till den där borta vid åsen och blev övertygad om att någon tagit hand om den och skrotat den. 

Tanken som kom upp igår gjorde att jag ändå ville kollade på Google maps satellitvy om jag kunde se något. Det jag såg var att hela det öppna landskapet hade skogen brett ut sig och jag såg bara skog på kartan. Men nyfikenheten hade väckts så idag åkte jag dit till den gamla grusvägen från där jag sett grävmaskinen som grabb och att därifrån försöka lokalisera riktningen in i skogen.

Jag gick in i skogen mot riktningen där jag trodde att den hade stått, efter en stund kunde jag förstå att jag såg grusåsen som nu var full med granar. Men där i motljuset kunde jag se något som liknade metall… visst sjutton där stod den! 
Jag plockade fram smartphonen och började filma på vägen fram. Det var säkerligen minst 60 år sedan den grävde i grusåsen men där stod den och jag såg var den en gång i tiden hade karvat i åsen på ett par ställen. Den var hårt åtgången av alla år, jag vill minnas att den var ståtligare men rosten hade brutit ned den. Det var en konstig känsla men kul att min tanke gav frukt.

Bilder från 2021-04-15

 
Bilder från 2021-04-16. Idag åkte jag ut till hembyn igen och tog en vandring på ungefär samma område som igår. Jag ville kolla upp den gamla grävmaskinen igen för att se om den hade några plåtar eller modellbeteckningar men inget av det fanns kvar. 

Enligt Melker kan det troligen vara en lingrävare av märket Landsverk. 

[AB Landsverk var en svensk verkstadsindustri i Landskrona med tillverkning av järnvägsvagnar, grävmaskiner, lyftkranar, entreprenadmaskiner, skogsmaskiner, militärfordon, verkstadsprodukter m.m] 

Så jag gick runt den tog några extra bilder och innan jag gick sade till maskinen att – Vi kommer inte att ses om 50-55 år igen, även om du troligen står kvar här så gör jag det med säkerhet inte. 

2 kommentarer:

 1. vilket spännande fynd i skogen
  läckert att se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen kul att den stod kvar efter så många år.

   Radera