Vaabron ett brohus över Karlshedsån

Bro över Karlshedsån har det funnits sedan länge. Häradsekonomiska kartan från slutet av 1800-talet visar bro. Här finns nu en övertäckt bro av en typ som bara har en enda like i Sverige. 

Den har jag fotodokumenterat ett antal gånger [Länk]. 

 Den täckta bron över Karlshedsån är från början av 2000-talet och är en privat anlagd förbindelse mellan Sågverksvägen och området söder om ån. – Den gamla bron var upprutten. När en ny skulle byggas inspirerades jag av den amerikanska filmen Broarna i Madison County. Resultatet blev detta, berättar Håkan Lennartsson, bonde på Karlsheds gård sedan 1959. 
Han har byggt senaste versionen av Vaabron. Så heter den på lokalmål efter det vad som finns vid platsen. Innan första bron byggdes på platsen användes vadet för att korsa ån. När vårfloder förstört senare broar här har åter vadet använts.

Kommentarer

  1. Jag har aldrig sett ett brohus. Men vackert. Det kanske tål lite mer väder och vind... men hur går det med skotningen på vintern då...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är nog så att de står emot väder och vind bättre.

      Radera
  2. Så fint! Det är fascinerande med broar och vattendrag.

    SvaraRadera
  3. Ligger den på privat mark? Går den inte att besöka för allmänheten?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.