20 februari 2021

Mycket bilder blir det

Ni som har foto som hobby vet hur mycket bilder det blir på ett år, ändå kanske ni rensar mer eller mindre hårt i fotomapparna på datorn, men mycket bilder blir det i alla fall. 

Jag har nu avsatt några timmar ett par dagar med att kopiera över bilder från datorn till en extern hårddisk, så har jag gjort kontinuerligt under alla år. Förr hade jag ett antal hårddiskar monterade i datorn men sedan något år tillbaka köpte jag denna Plexgear dockningsstation. Då plockade jag ut hårddiskarna, kände att det var säkrare att ha dem i skåpet än i datorn vid ev. åskoväder som kanske gav strömspikar in i datorn som gjorde att den kanske skulle krascha. 

Dessa dockningsstationer tar både 3,5 tum och 2,5 tums hårddiskar i samma slot och man bara skjuter ned en hårddisk och vips kommer den upp på datorn och man ser innehållet direkt, man slipper betala för kabinett till varje hårddisk. När man är klar med kopiering eller att hämta något från hårddisken tar man bara ut den och lägger disken i skåpet igen. Denna är som sagt några år nu men fungerar helt perfekt, numera finns dockningsstationer som tar 2 diskar då kan man tydligen klona diskar utan att koppla in en dator. 

Nu återstår bara att fixa min 4 TB lagringsdisk som sitter monterad i datorn. Eftersom tidigare Win7 bara såg 3 TB och 1 TB legat opartitionerad under den här tiden. Med Win10 skall jag kunna använda hela hårddisken. 

Dessutom kan jag börja på en nypartitionerad och formaterad disk för lagring av bilder fr.o.m. 2021. För mycket bilder blir det.

3 kommentarer:

 1. säkerhets kopiering är väl ett måste idag
  jag har förlorat många bilder i två omgångar nu
  dock ej på huvud disken ännu
  när jag årkar med så ska jag också säkerhets skydda mina bilder
  mycket bilder blir det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt varit bra på att säkerhetskopiera, så bra att jag har ca 3-4 diskar med samma innehåll vilket kanske är att ta i... :-)

   Radera
 2. Jag har faktiskt varit bra på att säkerhetskopiera, så bra att jag har ca 3-4 diskar med samma innehåll vilket kanske är att ta i... :-)

  SvaraRadera