Folkparken i Billesholm



Den 16 januari 1898 utlyste Billesholms Kol och Lerindustriföreningen, numera Avd 47 Svenska grov och Fabriksarbetarförbundet, till ett offentligt möte. Där följande fråga kom upp. För att bland platsens arbetare och med dem liktänkande utröna intresset för anskaffandet av ett Folkets Hus och Park.





Det låg i tiden, att den framryckande arbetarrörelsen ville förfoga över egna lokaler, inte minst för facklig och politiska aktiviteter. De första dansstegen i Parken togs på en enkel "utebana" som efter ett par år fick tak och väggar, alltså grundstommen till den nuvarande serveringsdelen. Intill denna Folkets Hus byggnad anlades strax där- efter ytterligare en öppen dansbana och 1908 stod tillika den då mycket imponerande utescenen, dvs friluftsteatern färdig. Samma år höll den blivande landsfadern Per-Albin Hansson, då endast 19 år gammal, första maj-talet i Parken.



Kronan på verket, i samband med ett utökat markinköp, blev den täckta dansrotundan i sin första utformning färdig och kunde invigas år 1911. Fem år senare, 1916 etablerade ABF ett bibliotek i Parken, en kulturservice som på gick ända fram till 1952.















Texten är ett utdrag från skriften En 100-årskrönika av Hasse HP Persson kopierat av mig från https://www.folketsparkbillesholm.se/

Bilder 2020-06-12

Kommentarer

  1. Svar
    1. Ja det var en väldigt fint folkparksområde. En riktigt festplats.

      Radera
  2. Fina bilder. Många folkparker har tyvärr fått förfalla/försvinna/förändras, så det är trevligt att se ett stycke väl bevarad svensk kulturhistoria.

    SvaraRadera
  3. Dessa gamla miljöer älskas av mig. Inte bara som fotoprojekt, utan som minnen över en svunnen tid. Vackert, men vemodigt på samma gång.

    SvaraRadera
  4. Vilken fin och välbevarad folkpark. Själv besökte jag Huskvarna Folkets Park häromåret, det är också en riktig pärla som lever och frodas. Annars finns det alldeles för få folkparker kvar som fortfarande är i bruk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huskvarna har en väldigt fin skylt ovanför entrén.

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer