Automobilpalatset i Jönköping

Jag har åkt förbi Automobilpalatset många gånger men aldrig upptäckt det, hade jag lyft blicken hade jag givetvis förstått men butikerna på bottenplanet förvillade att här fanns ett av Sveriges första parkeringshus. De nuvarande "neon"skyltarna är av senare modell .



"Automobilpalatset började uppföras 1929 av Philipsons Automobil AB och var klart 1930. Det var ett av de första parkeringshusen som uppfördes i Sverige. Bilismen var ännu obetydlig men skulle under de närmaste årtiondena omskapa stadens form och funktioner.

I boken "Beskrivning över Jönköping med omnejd" utgiven i juni 1940 av FörlagsAB Fournir finns en del intressanta uppgifter varför den citeras här. "Philipsons i Jönköping Bil AB är dotterbolag till Philipsons Automobil AB, Stockholm. Verksamheten i Jönköping startade 1930, då Automobilpalatset stod färdigt. Vid denna tidpunkt föreföll ett dylikt jättebygge vanskligt, men direktör Philipsons framsynthet har återigen besannats. Automobilpalatset är redan för litet och firman skulle nu kunna använda sig av ett större palats för sin från år till år utökade omsättning. Inom bilpalatset finnes allt för bilen och dess skötsel.

Under en tid prydde Caltexstjärnan väggen över den från fasaden indragna bensinstationen. Palatset har fem våningar och var den första funktionalistiska byggnad som uppfördes i Jönköping och det samma år, som funkisen slog igenom på en utställning i Stockholm. Varmgaragen hyrs av fasta kunder, taxibilägare och firmor i centrum." [textkälla]




Kommentarer

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer