Hukade bland blommor och blad

Ni vet de där fotograferna som kan sitta i ett gömsle mitt i skogen och vänta in ett djur som möjligtvis under närmsta dygnen kanske kan komma förbi gömslet så att fotografen kanske kan få en godtagbar bild om nu djuret kommer in i rätt vinkel mot kameran och att ljuset är rätt just då vill säga.
Det kräver inte bara en extremt bra fotograf, det kräver så oändligt mycket mer av personen i fråga. Uthållighet, passion, hängivenhet, envishet och stor kunskap om djur och natur... och bara jag skrev detta blev jag trött.
Därför har jag aldrig väntat in en bild eller ett motiv.

I Stockholm gick jag runt i en publik koloniträdgård medan frugan fotade annat.
Jag kunde inte undgå att ta notis om två damer som höll på att fota någon alldaglig blomma.
De stod där hukade över någon gul växt med sina tunga kamerahus och med var sitt kraftigt objektiv.
Jag fortsatte gå runt dem flera varv i trädgården, jag satte mig en stund för att vila på en bänk en bit därifrån och fortfarande stod de där och fotade samma lilla blomma.
Jag menar ljuset var det samma, vinkeln var den samma, ställningen på damerna var den samma och vinden störde inte, så vad var kruxet till att de stod kvar och evigt fotade denna lilla blomma.
Omständiga? Hängivna? Osäkra? Nybörjare? Nördiga? Jag vet inte!

För att förstå varför det var så trixigt och svårt att fota en växt så slängde jag iväg ett snapshot med mitt kitobjektiv (sista bilden) för att se vad som var såååå svårt denna dag.
Blev bilden:
- Skarp? Ja.
- Ljuset ok? Ja.
- Hade blivit bättre i annan vinkel? Kanske.
- Kunde jag gått lite närmre? Möjligen, men inte med mitt objektiv.
Allt detta med de justeringar jag nämnde ovan hade tagit mig max 2 minuter.
Men de stod fortfarande kvar då jag gick mot bilen.

Då hade de stått där i minst 20 minuter, de stod där med uthållighet, passion, hängivenhet, envishet och med stor kunskap om blommor och blad. Får vi hoppas :-)

Kommentarer

 1. Haha... man kan ju inte bli annat än nyfiken på vad de hade hittat för spännande motiv. Tveksamt att det skulle varit en blomma, tror snarare på något som rörde på sig, men vad? Denna varelse måste isåfall rört sig väldigt långsamt med tanke på att de stod kvar så länge på samma ställe. Nej, nu fick jag myror i huvudet men tackar för dagens första leende :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis det kan också ha varit nån typ av insekt :-)

   Radera
 2. Skövde-Putte09 oktober, 2018

  Man blir faktiskt närapå tårögd, när det dyker upp riktiga människor på radarn. Alltså människor vars prio INTE utgörs av energidryck, mobilskärmen, tacos, helgfylla, klimathotet, fulöl, Weber-grillen & tatueringar. M.a.o vanligt, hederligt fôlk. Med gamla vanliga, lite nördiga intressen, som numera nästan anses en smula suspekta. Ett snabbt utdöende släkte, men vi fick i alla fall vara med om dess existens...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkvärd notering och naturligtvis helt sant.

   Radera
 3. ...the details of nature are a gift to us.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar