Sidiplattan eller fattiglappen

För oss som gillar att fotografera ruckel och förfallna hus kan dessa sidiplattor ställa till det. Har ägaren dessutom varit extra ekonomisk och under årens gång bytt ut trasigt taktegel mot plåt, då kan ett övergivet hus stå hur länge som helst.

Huset på bilden har de numera lite kultiga sidiplattorna (asbetsväggbeklädnad). Men taksteglet är kvar och ser fint ut, dock börjar mossan bli påtaglig dessutom är takvinkeln låg.

Som alla nog känner till tröttnade ofta ägarna förr i tiden på att måla sitt trähus med Falu rödfärg med några års mellanrum och då såg man behovet att hitta på en underhållsfri väggbeklädnad - Sidiplattan. Nu var det bara för husägaren att plocka av den smala lockpanelen och spika upp dessa plattor direkt på träpanelen.

Det var mellan 1930-talet och 1950-talet som många svenska hus kläddes in med asbestcementplattor. Plattorna fick många smeknamn som till exempel torparkex och fattiglappar. En riktigt lustig sak var att de tydligen såldes i en förpackning om tio plattor som passade pakethållaren på en cykel, för på 30-40-talen hade inte många bil.

Här tröttnade nog ägaren på den ljusgrå asbetsfärgen och målade plattorna gula.

Kommentarer

  1. ser ut som en gammal arbetar barack utan hjul, ligger väldigt fint ser det ut som
    vårt hus var också klätt med fattiglappar då det byggdes på 40 talet
    har sett gamla intressanta bilder av huset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag misstänker att detta har varit en typ av sommarbostad.

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer