Suptallen i Vittangi

Ett gammalt vykort från Vittangi, som egentligen visar en tall och till höger en sträcka av Riksväg 45 (E45) några kilometer söder om byn och med en liten inkopierad bild på kyrkan i byn. Nu tänker många, även jag, varför ger man ut ett sådant vykort.

Som jag brukar gick jag in på Google maps och följde via streetview vägarna ut från Vittangi (som ligger i Kiruna kommun) för att se om jag kunde lista ut från vilken plats vykortet är fotat. Och jag hittade platsen.
Då såg jag att det var en rastplats som var märkt som Suptallen.

Jag googlande Suptall:
En suptall är en tall utmed en färdväg där resande förr brukade stanna till för att rasta, och som det antyds ofta skall ha tagit sig en sup. Suptallen fungerade som ett vägmärke, det var ofta en äldre och grov eller solitärt stående tall, eller en tall som på något annat sätt utmärkte sig genom ett säreget utseende, som vägfarare kunde känna igen. En del suptallar är idag skyddade som naturminnesmärken, kvarvarande tallar av detta slag är ofta dels av hög ålder och dels utgör de kulturspår i landskapet.

Åter till vykortet. Vykortet är troligen från mitten av 70-talet om man går efter husvagnen av märket Polar och lika troligt är att man håller på att iordningställa en bättre rastplats intill suptallen, för rasta bör man intill en suptall.
Vittangi by grundades 1674. Platsen omnämns dock redan 1554, då birkarlen Olof Joensson Pajari i Kainuunkylä fiskade där.Idag ser samma plats ut så här:

Kommentarer

 1. Skövde-Putte21 augusti, 2018

  Faschinerande fakta....

  SvaraRadera
 2. Rätt kul! Tack för infon ��

  SvaraRadera
 3. Jodu. Den rastplatsen passerade vi ofta förr. Och så här ser det ut nu:
  "Rastplatsen erbjuder bland annat följande service:
  + Torrdass
  + Papperskorgar
  + Turistinformation
  + Bänkar och bord"

  SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare