10 augusti 2018

Snösätra Graffiti Wall of Fame

Trettionio bilder från Snösätra Graffiti i närheten av Rågsved utanför Stockholm. I ett gammalt industriområde skapas det graffiti på korrugerad plåt och tegelväggar och området är vida känt i graffitikretsar.
Jag var där på morgonen den 8 aug 2018 och gick runt på det då nästan helt tomma området, ett par firmabilar kom och öppnade portar där det var sprayat graffiti så det är tydligen fortfarande företag som använder en del av lokalerna i området. Hela denna konstart är väl ständigt i förändring, det som jag fotograferat idag kanske är borta imorgon och översprayat av ny graffiti.
Vissa ser all graffiti som klotter och förstörelse, jag ser det kanske inte så utan här är det mer som en konstform där kreativa personer får utlopp för sin konstnärliga sida på större ytor. Klotter, taggar och meningslöst sprayande på privata bostadsväggar och kollektivtrafik är ren vandalism och är ganska långt från detta.
Det är väl också så att en del gör fantastiska verk medans andra är lite mer trevande med sprayburken. Men alla får utrymme att uttrycka sig och håller det inte i kvalitet kan de spraya över det i morgon.


Länktext: Med sina dåliga kommunikationer var Snösätra industriområde länge ett halvt bortglömt och nedgånget industriområde i Stockholms södra förorter. Men sedan 2014 har det skett en förvandling. Graffitikonstnärer fick tillåtelse av markägarna att förvandla de grå cementväggarna till färgsprakande väggmålningar och Snösätra Graffiti Wall of Fame blev en av de största utställningarna av sitt slag i Europa.

3 kommentarer:

 1. Det är inte ofta att jag är mållös, men här är jag det. Faktiskt! Nu bor jag ju iofs norr om Stockholm, men jag har aldrig hört talas om Snösätra i Rågsved. Ooooops, jag vet.

  Kan bara hålla helt med dig i allt du skriver. Initiativet är helt suveränt. Vill gärna se fler sådana. Det sa jag ju redan i föregående inlägg. Vilken glädje att vistas i ett sådant område.

  Fråga: Hur fick du veta om Snösätra?

  SvaraRadera
 2. Oj, men jisses!!!! Här fanns det mycket att titta på!! Ser riktigt bra, bra och mindre bra graffiti. Fantastiskt och ett bra intiativ att ha ett område där de får spraya fritt.

  Inte för att det har med saken att göra men jag bodde mina första 10 år i Rågsved och gick några år i Snösätraskolan. Rågsved hade och har än idag ganska så dåligt rykte. Drogsved kallades förorten och mina minnen därifrån är inte så där jätteroliga. Men det är en annan historia.

  SvaraRadera
 3. verkligen imponerande hur duktiga dom är med sina spray flaskor
  men det kan väl snart inte finnas ett hörn kvar där nu att måla på längre

  SvaraRadera