30 augusti 2017

Sony E-mount replacement. Byt ut din objektivfattning.

Jag har en Sony Nex-6 som under en tid uppträtt lite konstigt emellanåt. Kameran har då och då helt plötsligt slutat att fokusera under en fotografering. Lösningen har varit att ta av objektivet och sätt dit det igen eller att köra ON/OFF. Ibland har det också tagit onödigt lång tid innan kameran varit startklar.

Jag har tänkt att det kanske är dags att byta ut den trots att den inte är speciellt mycket använd. Men en Googlesökning med rätt sökord visade sig att jag var långt ifrån ensam om detta problem. Det är ett väldigt vanligt fel på Sony kameror med E-fattning, allt från just Nex-6 och in på A7 modellerna (på Nex-5 modellerna fanns inte detta problem trots likadan fattning).

Problemet är att en del av objektivfattning i kamerahusen är av plast, som med tiden blir något mjuk eller sliten varav de elektriska kontakterna mellan objektiv och kamerahus inte gav kontakt, vilket jag i och för sig redan hade förstått.

På olika Sonyforum fanns det allehanda mer eller mindre bra lösningar på problemet. Till slut hittade jag på nätet en kamerahusfattning helt i metall/koppar där två av tre delar i fattningen kunde plockas bort och ersättas med denna metallfattning.

Nu monteras objektiven med en helt annan känsla, det är tajt och stabilt mellan objektiv och kamerahus. Kameran är redo för tagning direkt efter påslag.

1 kommentar: