Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2017-08-12

Forsa kvarn i Dannike

Idag besökte jag kvarnen i Forsa som numera har rollen som kulturlokal. Det var utställning av konst och hantverk och jag hade förmånen att åter komma in i kvarnen. Förra gången var i mitten av 60-talet då jag var med min far och hälsade på fars arbetskamrat Rune Söderström som då arrenderade kvarnen och malde säd åt bönderna runt Dannike på sin fritid och skötte även dammluckorna åt kraftbolaget. På dagarna jobbade han på syfabriken Erlabolaget uppe i byn. Rune skötte kvarnen från 1963 fram till sim pensionering 1991.Forsa Kvarn tillhör Dannike och ligger strax öster om Dannike by, på vägen till Torpa stenhus, vid ån Ätran. Kvarnen och de flesta gårdarna i Dannike tillhörde Torpa gods fram till 1914. Kvarnen behöll Torpa fram till 1948.
Här vid Forsa kvarn finns också dammluckorna som reglerar sjön Åsundens utlopp och vattennivå än idag. På denna plats har det funnits kvarnar långt tillbaka. I samband med sjösänkningen av Åsunden 1857 byggdes en kvarn just på denna plats.
Här byggdes också sågverk, snickeri, smedja och en kraftstation. Under början av 1900-talet fram till ca 1930 hade kvarnen sin glansperiod då bönder från ett stort område (ända upp till Ulricehamn) kom för att mala sin säd.1 kommentar:

  1. fina bilder av en vacker kvarn byggnad ! har en liknande kvarn här i trakten som ja var och fotade för ett antal år sedan dom kanske ligger på mitt jalbum är inte säker på det !
    ägaren till den kvarnen använder den fortfarande var sommar och kvarnar den själv

    SvaraRadera