Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2017-07-06

Yxhult Ytong i Hällabrottet

Vår lilla roadtrip till Örebro gav en del verkligt fina Kultur i Natur-stopp på hemvägen eftersom vi helt planlöst valde de mindre vägarna söderut. Klassiska Svampen i Örebro är ju välkänt och kaffestoppet på Pe-We Konditori i Pålsboda och detta inläggs Yxhult AB Ytong i Hällabrottet var platser vi bara råkade hitta.

En helt fantastisk byggnad byggdes av Yxhult AB 1955 och var ritat av Helge Zimdal och hade en påkostad interiör av teak och marmor. Utvändigt är den klädd i marmorplattor, kalksandsten och lättbetong, vilket också var produkter av Yxhults verksamhet. En del av kontoret har rivits på senare tid, men den byggnaden hade inte den imponerande fasaden i marmor utan var mer en vanlig kontorsbyggnad. I en rapport från 2007 av Örebros länsantikvarie sägs det att den återstående byggnaden ”har ett mycket högt kulturhistoriskt värde” och ”har ingen motsvarighet i landet i övrigt”, också Riksantikvarieämbetet bedömt att byggnaden har ett mycket högt kulturhistoriskt värde.

På området finns även stenbrott, järnväg och industribyggnader, både äldre och nyare.

Lättbetongen som hade världpremiär här 1929 blev en stor framgång för Yxhult AB, som 1955 blev Ytong AB.

År 1966 lanserade företaget produkten mexisten (mexitegel) och 1973 bytte man tillbaka till namnet Yxhult AB. Tre år senare byggdes huvudkontoret till med en flygel av just mexisten (som är bevarad). År 2002 flyttades huvudkontoret till närbelägna Kvarntorp, två år senare gick företaget i konkurs.


Huggen och slät mexisten finns på hundratusentals småhus i Sverige många av dem har också grunden bygg på blåbetong.
Med åren visade det sig att lättbetong/blåbetong innehöll radongas som upptäcktes inte vara speciellt hälsosamt att leva i. Många hus byggdes med denna typ av betong och blev ett gissel och en fälla för husägare som tvingades sanera och bygga in väggarna med ventilationskanaler.

4 kommentarer:

 1. fina bilder från byggnaden i hällabrottet, ja vi gjorde nästan en liknade tripp vi med i går dock så hoppade vi svampen denna gång
  kondiset ska ja försöka komma ihåg då vi ska till pålsboda till vw museumet verkar vara ett fint och trevligt kondis med det rätta stuket

  SvaraRadera
 2. Fina bilder på en fin byggnad!

  SvaraRadera
 3. Ja där har jag passerat förbi många gånger. Måste se till att komma in och fota vid något tillfälle, rätt var det är slutar de väl med den servicen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skulle vara intressant att komma in.

   Radera