Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2017-07-13

Vassbotten Gränsstation

Här i Vassbotten vid Norska gränsen öppnade Janne Johannesson affär 1892.


Därefter utökade Johannesson med både kafé och bensinstation, pengarna han satsade hade han tjänat på sitt arbete i amerikanska gruvor några år tidigare. Åren gick och när sonen Erland tog över verksamheten inleddes andra världskriget och all civil verksamhet förbjöds utmed norska gränsen. Men Erland och handelsområdet gick strålande för det fanns ca 5000 svenska soldater utplacerade här i området.
I huset satt gränsbevakare och tog emot norska flyktingar. Själv riskerade Erland livet på att smuggla information och varor över gränsen. Freden kom och i Norge saknades det mesta och Erland gav kredit till grannarna i Norge och fortfarande smugglades det in varor över gränsen. Dåvarande modet gjorde att äppelknyckarbyxorna var perfekta att smuggla varor i och kvinnorna virade tyg runt kroppen för att ta med till Norge.
Smuggling här vid gränsen var inget nytt, på 1700-talet smugglades det tobak in till Sverige, i början av 1900-talet var det spritförbud i Norge då smugglade svenskarna sprit över gränsen. Sedan 1950-talet och framåt har priserna skiftat och svenskar och norrmän har åkt över gränsen för att köpa eller smuggla det som var billigt i respektive land. Handelsboden vid gränsen har levt gott på skiftningarna. Åren gick och i slutet av 2011 var dåvarande ägaren tvingad att stänga handeln vid Vassbotten.
2 kommentarer:

  1. Fotograferade du inte Älgafallet en bit in i Norge från Vassbotten? Fint ställe. Jag var själv där för några år sedan. Svensk-norska gränsen går precis bredvid fallet.

    Jag minns att min mamma passade på att köpa socker och mjöl på norska sidan av Vassbotten under sena 70-talet och tidigt 80-tal när vi ändå besökte släkten i Bullarebygden.

    Morgan

    SvaraRadera
  2. Tyvärr var vi inte där, det får bli nästa gång.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!