3 juli 2017

Pe-We Konditori i Pålsboda

På hemresan söderut från vår lilla roadtrip till Örebro och OpenART undvek vi den fasansfulla E20 och i största möjliga mån även vägar som 50 och 51. Vi kryssade istället kors och tvärs mellan dessa vägar för att kolla upp samhällen och byar via småvägar.

- Nu skulle vi hitta ett oförstört och genuint gammalt fik, den gamla järnvägsorten Pålsboda har säkert ett genuint fik vi kan få ett bakverk och lite kaffe, sa jag lite önsketänkande på skämt efter någon timme.

Väl framme i Pålsboda upptäckte jag faktiskt en konditoriskylt men den var i standardsnitt och gav inte några större förväntningar, men kaffe måste vi ha. Väl inne i konditoriet slog alla mina önskningar in med råge.

Huset byggdes under 40-talet och kom att kallas Köpmanhuset eller Centralpalatset och där startade Gun och Arne Gunnarsson 1947 sitt Gunnarsson Konditori och man sparade inte på kostnaden för inredningen. Paret handlade möblemanget från Gemla i småländska Diö och Klaessons Möbler i Fjugesta som tillverkade möbler bl.a. för de finare kaféerna i Närke och ut i världen och mycket av denna inredning är densamma sedan dess.
Under 50-talet kompletterades inredningen med bl.a. nyare stolar då många av ursprungliga stolarna "vägdes" sönder av ortens ungdomar, kanske då de lyssnade på de senaste hitsen från Jukeboxen. De nyare stolarna hade en snygg och intressant konstruktion som inte gick att "väga" på, vilket jag noterade.

Fiket är K-märkt, men att hitta historik och information om detta fik är helt omöjligt så det var tur att frugan frågade den trevliga personalen om historien om Gunnarssons Konditori. Det finns en bok om När Klassons möblerade världen


Har man Ungherre/Brusselkex och påtår till kaffe är jag nöjd men det blev en smarrig bakelse också.

2 kommentarer:

  1. Vilket härligt helt underbart gammalt konditori som bevarat den inredning och stil som en faktiskt gång var självklar och inte märkvärdig alls. Idag skulle det nog kännas väldigt svårt att bara passera, även om man inte är sugen på varken kaffe eller bakverk :-) Känslan och själva miljön skulle nog locka till en kaka, trots allt.

    SvaraRadera
  2. Pålsboda ett ställe man aldrig hört talas om... Ett fantastiskt fik i riktig anda :) Ge mig sjutton på att det smakade fantastiskt också... Du fick till en alldeles fantastiskt fin story också :) Kaffekoppen påminner om Eva Trillans "Tacksamhet"

    SvaraRadera