Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2013-07-25

Olympus E-620

Läste idag om att Olympus lägger ned sitt format 4/3 (alltså inte det nya micro 4/3). Jag läste också att denna Olympus E-620 var den senaste uppdateringen av detta format, en modell som kom 2009, vilket nog inte helt stämmer för proffsmodellen E-5 kom 2011.

På bilden är min Olympus E-620 som jag köpte i början av 2013 och använde som förstakamera.
Jag hade redan en Olympus E-420 och en E-450 som jag trivdes ganska/väldigt bra med, men när denna E-620 dök upp på blocket med en i nypris dyr Olympus Zuiko 14-55mm 2,8-3,5, en stor blixt och ett batterihandtag och 5 batterier för ett bra pris så det kändes det som en bra uppdatering, E-620 hade dessutom bildstabilisering och 12,3 megapixel.

Direkt såg jag en stor skillnad mellan kitzoomen 14-42mm mot denna dyrare zoom, bilderna blev tekniskt klart mycket bättre. Men den lilla megapixelökningen från 10mp (E-4XX serien) till 12,3mp på E-620 höll inte. Bilderna blev underligt brusiga även under soliga dagar men bara i skuggpartierna med en blåaktig brusighet i de svarta skuggorna.

Mellan meningarna hade väl också Olympus medgivit att dessa 12,3 mp var vad man kunde ta ut med den sensorstorleken med den tidens teknologi, men det såg sannerligen inte vackert ut på många bilder.
Annars gillar jag detta Olympussystem och objektivet och blixten kunde användas till min E-450 som gav bra bilder om än något brusiga på högre ISO, vilket var helt normalt.
Efter något år såldes detta system bort till någon som ville ha zoomen i första hand.
Man kan säga att av alla kameror jag ägt var denna E-620 nog den sämsta bild- eller i första hand sensormässigt för att var en så pass dyr modell i nypris. Men det var under megapixelracet så Olympus kände sig väl tvingade att öka antalet pixlar för att hänga med i racet.

Mitt Olympussystem sommaren 2013.

2 kommentarer:

 1. Inget dåligt system :) Olympus var väl lite dyra... Men kanske bra ja... eller... Jag höll mig till Nikon... på mina första digitala systemkameror... och har blivit dem trofast :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan säga att det var ett objektiv för varje tillfälle :-)
   4/3 systemet var kanske inte riktigt i klass med den tidens APS-C format. Men med dagens nya M4/3-format känns de väl ganska jämbördiga.

   Radera