Kodak Instamatic 500

En ny hyllvärmare införskaffades idag. Denna gång en Kodak Instamatic 500 som introducerades 1964. Filmkassettformatet "126" (Instamatic) lanserades av Kodak 1963 och kanske var det Kodaks försök att få över några fotografer som använde 135-formatet (småbild) till sitt nya Instamaticformat. För denna kamera var som det står en High-End modell med fulla manuella inställningar (tid, bländare och avstånd). Den hade blixtsko och anslutning för blixtkabel. Den har en ljusmätare från Gossen med visarnål som speglas in i sökaren. En rejäl frammatningsarm under kamerahuset och ett kamerahus som är helt i metall. Kodak satsade också på ett tyskt Xenarobjektiv från Schneider-Kreuznach och en Compurslutare och kameran tillverkades också i Tyskland. Vidare passade 32 mm Retina filter och motljusskydd, på kameran fanns ett Kodak motljusskydd monterat.
I kameran satt en filmkassett och när jag öppnade bakstycket och plockade ur kassetten satt en liten garantilapp där det var noterat att kameran var inköpt 9 juli 1964.
Filmen som satt i är en Kodacolor-X som ger färgnegativ, denna film lanserades 1963 i samband med Kodak släppte 126-formatet (Instamatic). Filmen gick att få till alla filmformat som fanns på den tiden. Mellan åren 1963-1974 gjorde denna Kodacolor-X, den efterträddes 1975 av Kodacolor-II.

Kommentarer