Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2017-02-08

Olympus XA4

Bild från www.dpreview.com
Jag fortsätter serien om kameror jag ägt och använt.
Som andrakamera och ett fickvänligt alternativ till systemkameran hade jag en period under tidiga 90-talet denna Olympus XA4. Vilket var en ganska ovanlig modell (har jag förstått numera) av Olympus populära serie av XA-modeller. Jag köpte den begagnad i en väldigt intressant kameraaffär på Södra vägen i Göteborg.

Affären låg i en halvtrappa ned från gatuplanet och ägdes av en väldigt sympatisk äldre man, i butiken fanns mycket av det äldre bevarat och en butik jag gärna besökte under dessa år.

Olympus XA4 kom 1985 och tillverkades endast under ca 1 år och XA4 hade ett fast 28mm till skillnad från andra XA-modeller som hade fasta 35mm.

Kameran hade ingen kopplad avståndsmätare utan man fick uppskatta avståndet. Men eftersom 28mm ger ett relativt bra fokusområde var 3-meters inställning ett hyperfokalområde som gav skarpa bilder från ca 1.20 meter till oändligt. XA4 hade en något bättre närgräns än övriga XA och för att säkerställa rätt avstånd till motivet på 30cm avstånd användes remmen som syns i bild som avståndsmätare, när den röda plastdelen nuddade motivet var det rätt avstånd (30cm) och bilden blev skarp.

När man sköt för kåpan över objektivet återgick inställningen till 3 meter igen, Dessutom skyddades objektivet och sökaren förträffligt och avtrycket låstes.

Kameran gav 1/750 sek - 2 sek, ISO 25-1600 och hade nymodigheten DX-kodning av filmen alltså kamera kände av vilken ISO filmen hade och man slapp ställa detta själv. Alla blixtar till XA-serien passade och man skruvade fast blixten på sidan av kameran.

XA4 var en väldigt bra och stabil om än enkel kamera som gav superfina bilder, och känns ganska modern även 2017. Jag kan ångra nu att jag sålde den, mest för ovanlighetens skull.

2 kommentarer: