Tennstopet i Stockholm

Ett besök och en fredagsöl på klassiska Tennstopet.


Restaurangen grundades 1867 på Fredsgatan 9 i kvarteret Rosenbad. Så kallade schweizerier var på modet och restaurangen döptes om till Rosenbads Schweizeri, trots att inga konditorivaror serverades.

1891 såldes schweizeriet till tenngravören och ingenjören Bror Axel Santesson som dekorerade krogen med många vackra tennpjäser, varvid stället fick smeknamnet Tennstopet.
Närheten till Konstakademin, som låg på andra sidan gatan, gjorde att många konstnärer och konstnärsstuderande hade krogen som sitt stamställe.

Krogen flyttade 1895 till Vattugatan 8 i Klarakvarteren, mitt i den miljö som allt mer kommit att präglas av tidningshus och bohemer. Namnet Tennstopet blev nu officiellt. Tennstopet kom att bli en mötesplats för journalister från de tidningsredaktioner som tidigare låg i de omgivande Klarakvarteren. Konstnärerna blandades nu med tidningsfolk, författare och poeter.

I och med Norrmalmsregleringens stora omdaning av Klarakvarteren tvingades Tennstopet än en gång ur lokalerna 1965. Hela inredningen packades då ned och magasinerades fram till dess att man samma år hittat en ny adress i på nuvarande Dalagatan 50, där den byggdes upp för att efterlikna gamla Tennstopet så mycket som möjligt.

IB-agenten Donald Forsberg berättade i Expressen år 2009 att han satt och spanade på Arne Lemberg, Jan Guillou och andra journalister på Tennstopet. Där försökte sovjetiska spioner fiska efter nya agenter. [textkälla Wikipedia]

Kommentarer

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer