Jag och min Canon Canomatic M70

Då skall vi se... en styck Canomatic M70 uppackad, en filmkassett och en ask med blixtkuber. Fräscha batterier inköpta och nyputsade linser och sökare... Kul med en så här modern kamera, men så är vi ju inne på första sommaren på 1970-talet, då går det inte att plåta med sin gamla sextiotalsutrustning längre.



1970 lanserade Canon denna udda skapelse kallad Canomatic M70. Men redan 1962 lanserade Bell & Howell sin Autoload 342 som faktiskt tillverkades av Canon och var till stora stycken identisk med min Canomatic M70.



Kameran laddas med Instamaticformatet 126-kassetten. Objektivet är ett 40mm f2,8 med 4 element i 3 grupper och slutaren är en Copal mekaniskt kontrollerad Everset program EE. Som levererar tider mellan 1/30 - 1/500 sec och en omarkerad 1/800 sec.



I genomsiktssökaren ser du exponeringsmätarnål, slutarhastighet, över och underexponeringsvarning and blixt-klar lampa och parallaxkorrigeringsmarkering. En seliumcell sköter ljusmätningen. En motor sköter frammatningen av filmen och vridning av blixtkuberna. Det finns en typ av blixtautomatik med blixtkuberna.
Måste säga att allt detta låter avancerat för att vara 1970. När kameran laddas med två AAA-batterier vägen den ett halvt kilo.



126-formatet lanserades av Kodak 1963 och kallades Instamatic, filmen tillverkades fram till 2007, men nya kameror till formatet upphörde tillverkas i mitten av 70-talet.

Jamen då så... då var kameran laddad och klar, bara att skruva fast beredskapsväskan och ge sig ut på stan och fota med min Canomatic M70. :-)

Kommentarer