Agfa Optima 6000 Pocket Sensor

Agfa Optima 6000 Pocket Sensor är en av alla dessa pocketkameror som kom under 70-talet.
1972 lanserades 110-formatet i en filmpatron som gjorde det lätt att ladda kameran, 110-filmen gav 13x17mm negativ.
Inget kunde gå fel med en pocketkamera när det gällde att ladda en film och du kunde ta ut patronen ur kameran och bara förlora en oexponerad bild.
Agfa 6000-modellen kom 1975 och var en av de högre modellerna i serien med avståndsinställning med inspegling i sökaren, i stället för fixfokus som var vanligt för dessa modeller.
Objektivet är ett Solinar 26mm f1:2,7, kameran tog både elekronblixt Optima Pocket Lux och blixtkuber. Självutlösare finns. Kameran känns stabil och relativt tung och andas kvalitet.
Men 110-formatet blev nog inte de succén som kameratillverkarna hoppats på. Men trots det slutade Kodak inte tillverkningen av film förran 1994 och Fujifilm höll på ända till 2004, min oöppnade Agfafilm på bilden gick ut 1998 men då hade nog Instamatic och Pocketkamerorna slutat tillverkas sedan många år tillbaka.
Jag tror att egentligen var det inget fel på formatet men det verkar som man inte satsade på ett bra objektiv på dessa kameror, vilket kameramärke det än var.

Kommentarer

  1. en perfekt semster kamera var det eller dåtidens mobil foto som det är idag kanske !
    110 film finns än idag att köpa men dock inte var som helst som då utan bara i välsorterade foto butiker via nätet eller på plats i stockholm
    min är borta sedan länge tyvärr

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag började fota i mitten av 70-talet blev det med en Petri 35 för småbild.

      Radera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer