Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2016-05-09

Chinon CG-5

En ny begagnad kamera infogas i kamerahyllan. En Chinon CG-5 som kom 1983 och är en tidsautomatikkamera (A). Man väljer bländare och kameran justerar tiden, en automatikform som var väldigt populär under dessa år.

Det var nu som fler och fler systemkameror började med sk Programautomatik (P), vilket jag då tyckte var ett steg åt fel håll.
Ungefär här började också systemkamerorna utrustas med Autofokus. Först med ett objektiv där det fanns en autofokusmodul påbyggd som via kontakter (se på bilden 3 runda kontakter strax hitom objektivet) på kameran kopplades mellan objektivet och kamerahuset. Detta har alltså denna CG-5, så möjligheten finns att montera på ett autofokusobjektiv.

Chinonkamerorna var väl ganska populära under dessa år. De hade den sk Pentaxbajonetten så det fanns en uppsjö av objektiv som passade rakt av. Både Pentax, Chinon och Ricoh hade denna objektivfattning. Dessutom var Chinonkamerorna bra utrustade.
Denna CG-5 har skärpedjupskontroll, elektronisk självutlösare, låsknapp för vald exponering, kontakt för automatisk blixtsynk när passande blixt sattes på, det fanns dubbelexponeringsmöjlighet och det fanns motor/winder att montera på för automatisk frammatning av filmen.

Chinonobjektiven var väl ganska bra i jämförelse vill jag minnas i alla de tester jag läste på den tiden.
En rolig detalj var att just detta 50mm 1,9 var ett billig litet standardobjektiv som blev topptestat.
Jag läste tester där detta 50mm 1,9 klådde både Nikon, Canon och Leicas standardlinser i fråga om skärpa på analog film. Vilka dessa objektiv är konstruerade för, vilket inte är detsamma som om dessa monteras på en digitalkamera.

1 kommentar:

  1. fina robusta grejer med mässings hjul !
    har själv en cm-4 liggandes

    SvaraRadera