4 januari 2016

Nikon CoolPix A

I serien kameror jag ägt och använt kommer jag nu till Nikon Coolpix A. Namnet CoolPix finns på Nikons kompaktkameror från relativt enkla till ganska avancerade och populära kompakter typ P7000-serien.
När denna kamera kom ut för ca 2 år sedan var många förstummade över Nikons prissättning av sin nya modell CoolPix A. Priset var 10.900 SEK, för det priset fick man annars ganska avancerade systemkameror.

Men man lovordade att Nikon äntligen stoppat i en stor APS-C sensor från deras systemkameror i en nyutvecklad till formatet ganska liten modell. Man väntade spänt på fototidningarna testrecensioner.

Mitt intresse var obefintligt då kameran låg långt över min budget att spendera på en kompaktkamera. Trots att jag gillade storleken, utseendet och att den hade stor senor och ett fast vidvinkligt objektiv.
Kanske den skulle komma ut på begagnatmarknaden om något år, resonerade jag.

Under senare tid har jag på nätet läst de flesta svenska och engelskspråkiga recensioner av denna CoolPix A.
Recensionerna var mycket bra då det gällde ISO och bildkvalité som låg strax över Nikons dåvarande systemkamera D7000-serien eftersom man på CoolPix A plockat bort moaréfiltret framför sensorn som man senare gjorde på D7100.
Dessutom höll objektivet väldigt bra klass, mycket därför att det utvecklats just för denna senor och modell. Helt i systemkameraklass ansåg alla tester.
Mindre bra var att de upplevde autofokusen som något slö, men träffsäker. Ingen WiFi-anslutning eller vinklingsbar skärm var också minus för de som ville ha det.

Några ville ha en zoom på kameran (men då blir den inte så kompakt längre med så stor sensor, min anmärkning), en fast brännvidd ansåg några som hämmande särskilt som kameran har en 28mm, 35mm hade varit bättre ansåg andra.  En del ville ha ljusstyrka 2,0 istället för 2,8, men också det är en fråga om att behålla kompakt format.

Jag har läst många tester på olika modeller genom åren men har nog aldrig läst så ambivalenta tankegångar i tester som med denna kamera. "Den är jättebra, men"... osv. Troligen mest för det höga nypriset.

Jag gillar mer och mer att använda en liten kamera som inte tar plats under jackan eller i fickan, eller bara ha den i handen under promenader i städerna. En bra stor sensor och ett fast erkänt bra objektiv passar mig.

Priset för CoolPix A är nu sänkt till 5.900 SEK, fortfarande mycket för min kompaktkamerabudget, men detta exemplar var uppackat och det sänkte kameran ett par tusenlappar till... så nu kan jag resa lätt med bibehållen kvalitet :-)
Några testbilder på frugan vid köksbordet lovar gott måste jag säga!

På många Nikonforum snackar man om en version 2 av Nikon A... kanske kommer den för CoolPix A tillverkas troligtvis inte längre.

2 kommentarer:

 1. Grattis till nya kompisen som dessutom blev prissänkt! Vet inte om du döper dina kameror, men Nikke låter väl bra;-)

  Tycker det är intressant att se fler och fler börjar använda kompaktkameror/mobiler i stället för att kånka omkring med systemkameror.

  Nu är jag ju ingen fotobloggare, men jag har aldrig förstått hur man kan bära på flera kilos fotoutrustning som min kollega Anders (Bildligt.com) gör nästan jämt. Iofs har även han skaffat Canon Eos-M på senare tid, men ändå.

  Önskar dig stor glädje med Nikke:-)

  SvaraRadera
 2. Nja, något dop blir det inte ;-)
  Ofta vill jag bara gå runt i städer utan att släpa på tung kamera. Har jag en bra kompakt kan jag dokumentera och fånga det mesta och ändå få bra bildkvalitet.

  SvaraRadera