Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2016-02-04

Nikon FE och Nikkor 50mm 1:1,4 SC

Jag hittade några kvitton av alla de analoga systemkameror och objektiv jag köpte mellan åren 1979-1992. Önskar jag hittat allt men de viktigaste fanns nog där.
Mellan jul och nyår 1987 såg jag i skyltfönstret för begagnat på Johansson Foto en vacker kombination, en Nikon FE med en Nikkor 50mm 1:1,4 SC. Hela härligheten för 1,795:-.
Det var en något äldre optik som inte blivit konverterad till Nikon Ai-fattning. Ai-fattning betydde att det fanns en liten koppling mellan kamerahus och objektiv för att allt skulle fungera perfekt med den nya tidens kamerahus från Nikon 1977.
Men den händige kunde själv slipa/fila ned bländarringen och därigenom få ett Ai-kopplat objektiv, det hade någon av de tidigare ägarna gjort och det funkade perfekt.

Nikon FE kom 1978 och kunde således vara max 9 år gammal och den hade tidsautomatik och fulla manuella inställningar.
Tidsautomatik betydde att man satte tidsväljarreglaget på A och sedan justerade bländarringen på objektivet tills du fick en godtagbar tid och bländare för det motiv du tänkte fota, väldigt smidigt och bra.
Denna Nikon FE skulle jag ha som hus nr2 till min ordinarie kamera Nikon FE2 som jag köpte något år innan.
Nu skulle jag använda FE:n till svartvit film och till vanliga färgkort på barnen som nyligen blivit två till antalet.

Min Nikon FE är med facit i hand den mest behagliga kamera jag fotat med. Den var mjukare och tystare i allt om jag jämförde med min nyköpta (1985) Nikon FE2. Jag hade båda husen fram till 1992.

1 kommentar:

  1. Dåtiden höll jag mig till Canon men numera märket du beskriver :)

    SvaraRadera