Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2015-01-27

Canon FT QLNär Canon FT QL kom 1966 var den Canons bästa modell. Om man jämför med dagens digitala modellserie motsvarade den Canon D1. Det var först 1971 som Canon introducerade sin F1 som skulle ta upp matchen med Nikon F2 som kom samma år. Dessa två modeller var yrkesfotografernas val under 70-talet.
QL betyder Quick Load, snabbladdning av filmen vilket menades att man bara behövde lägga filmänden på upptagningsspolen och stänga bakstycket och mata fram filmen ett par exponeringar. FT QL var givetvis helt manuell och mekanisk och med fullöppningsmätning av ljuset vilket menas att sökarbilden inte mörkades ned av att man bländade ned till rätt bländare. Finesser som spegeluppfällning för att undvika vibrationer från spegeln fanns och skärpedjupkontroll och en mängd specialtillbehör för det flesta fotostuationer. Tung och gedigen och fungerar fortfarande.

2 kommentarer:

 1. Intressant historik, spännande läsning och fin är den också !! Tung och gedigen tycker jag min Canon är idag, tanken far iväg att tveksamt är om de ändå inte var bättre förr. Idag känns det som det är lite för många finesser och autolägen som iallafall jag ännu inte behärskar.

  Skrev och skickade men den försvann så har du två från mig vet du varför ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag kan också tycka att det är lite för mycket val på en modern kamera. Även om man till slut behärskar alla autolägen så nyttjar man dem inte ändå.

   Radera