Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2014-12-16

Det här med RAWJag har under en del år tyckt att det där med fota RAW-filer ur kameran är lite lyxlir och “framkalla” dem i ett raw-program är pretentiöst struntprat. Många av oss förstorar sällan våra bilder för väggen utan vi förminskar istället bilderna till att passa på våra webbsidor resten glöms bort i våra allt mer växande fotomappar på datorn.
Den vanliga .jpeg-bilden (jpg) från kameran är en komprimerad bildfil där kameran redan i sin interna bildprocess gjort sig med en väldig massa pixlar som den ansåg inte behövdes för att ge dig en acceptabel och lätthanterlig bild. Ofta blir det väldigt bra bilder om kameran eller egentligen kameratillverkaren gjort ett bra jobb med den kodade bildkomprimeringsprocessen.
RAW-filen är en bild som inte är komprimerad (inga pixlar slängda) i kameran, i vart fall inte i den omfattning som en jpg-bild. De kameror jag haft genom åren har jag sällan sett en liten om ens märkbar skillnad då jag fotat med raw kontra jpg. Jag är ingen mästare på att “framkalla” raw-filer, men en detalj- och nyansrik bild är en detalj- och nyansrik bild varje sig det är en jpeg- eller raw-bild.
Men nu kommer jag till min nya Canon G16 och då ställs detta i ny dager, för här ser jag märkbar skillnad mellan de bästa inställningarna för jpg-bild och en raw-bild, (vilket också fototestare sagt i sina tester) Canons program DPP för raw-filer är bra och det är lätt att sedan med ett klick förflytta bilden (som nu är en stor .TIFF-bild) till Photoshop och där göra ytterligare justeringar och storleksändringar.
Så jag får revidera mina åsikter om att fota i raw-format, i vart fall med denna Canon G16. Så nu har jag ställt in kameran på att lagra både en raw- och jpg-bild, blir det en lyckad bild behandlar jag raw-filen och har jpg-bilderna till gå igenom tagna bilder. Resten åker i papperskorgen för detta förfarande tar plats på hårddisken. Det var mina tankar om detta, har du några?

1 kommentar:

  1. har ........nästan aldrig fotat i raw men ja har gjort det för att testa tycker att bilderna blir bra nog ändå efter mitt tycke utan raw
    men det ska även sägas man kan mer att göra bilden mer efter man har fotat i råfil
    men vem orkar det :-) det räcker att skanna neg och dia bilder tycker ja
    önskar ett gott nytt år

    SvaraRadera