Gul & Blå i Vegby

När jag åker förbi grannbyn till den by där jag är uppväxt slänger jag alltid en blick på denna gamla skylt som ännu sitter uppsatt på fabriken som en gång i början av 70-talet sydde Gul & Blå Jeans. Neonskylten är nedtagen sedan många år tillbaka och kanske den sattes upp i Stockholm när tillverkningen slutade här i Vegby, numera syns bara färgskiftningarna från texten.



"En dag ringde det på telefon hos Eson konfektion i Vegby: det var ett par från Stockholm som skulle öppna butik och som undrade om de kunde tänka sig att sy byxor.
Det tyckte vi lät trevligt så vi sa att de ju kunde komma ner till oss så vi fick prata vidare, säger Lisa Emanuelsson, som kommer ihåg den aktuella dagen då det som skulle bli Gul & Blå:s skapare Lars Knutsson och hans fru Maria kom till Vegby - det var samma dag som den berömda stormen 1969.
På den tiden tillverkade Vegbyfabriken vanliga byxor. Jeans blev något nytt, både kul och spännande, minns Lisa. Och hon var inte den enda som tyckte det - efterfrågan på jeansen var stor - köerna ringlade utanför butiken i Stockholm, Lisa och de övriga sömmerskorna i fabriken sydde för brinnande livet. När det var som mest var de 40 anställda och tillverkade 100 000 par byxor om året." Textkälla

Det var runt 1972-73 och något år framåt som jag köpte Gul & Blå-jeans direkt från syfabriken. Att det blev dessa jeans berodde nog mest på att jag kände en som jobbade på denna fabrik och som när jag behövde nya jeans plockade hem ett par till mig för självkostnadspris. Bättre kunde det inte vara, jag slapp att åka in till Borås och stå i trånga provbås och kränga på mig den tidens tighta jeans.
Jag funderar på om inte Puss & Kram-jeansen också tillverkades under "Gul & Blå"? Har för mig att nåt par jag bar hade två små djur (kaniner) som pussades på etiketten som var påsydd på insidan av linningen, tror det. Hur som helst så här såg jag i vart fall ut under dessa år (1972-1974) modellerna då var utan fickor både bak och fram... Snyggt? Tveksamt. Modernt? Japp! :-)



När dessa reklambilder kom hade nog jag redan slutat med Gul & Blå-jeans.



Enligt uppgift från Gul & Blå katalogen 1977. Foto bilden ovan: Torbjörn Calvero

Kommentarer

  1. Mycket trevligt och intressant inlägg! Idag känns det märkligt att vi tyckte detta var snyggt, men så var det. Sonen gick ju med jeansen halvvägs ner på rumpan för några år sedan och tyckte det var snyggt...
    Härlig bildsvit med 70-taets Tony ;-)

    SvaraRadera
  2. Instämmer med Perra.
    Härlig bildsvit och bra inlägg!

    afBabs

    SvaraRadera
  3. Tack Perra och afBabs, det var skoj att höra!

    SvaraRadera
  4. Hej Tony! Kollar på bilderna och kan komplettera din info med följande: Flickan i rött och med jeanskjol, på bilden där de flesta vänder rumpan mot kameran, är Lars Knutssons dotter Filippa. Numera mera som Filippa K. Jag vet det för jag layoutade en bok 2004 – Teko - en röd tråd i bygden – där bland annat den bilden är med på sidan 102.

    SvaraRadera
  5. Jag hade nog hört det någonstans, men tack för info till inlägget

    SvaraRadera
  6. Mycket trevligt inlägg!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer