Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2014-04-01

Svenska Kort i Stockholm

När jag promenerade Hornsgatan västerut såg jag Kodakskylten och kom ihåg att jag besökt denna butik för minst 30 år sedan och då kollat på den tidens nya fina eller lätt begagnade Nikonkameror som F2, F3, FM, FE.

Jag tänkte att det kanske är dags att dokumentera denna skylt som var så vanlig förr i tiden.
Jag kollade i skyltfönstet och in genom dörren som stod öppen och därinne öppnade sig hela den analoga fotohimlen.

Jag frågade "Sankte Per" om jag fick komma in och bara för en stund insupa atmosfären i detta himmelrike, det gick alldeles utmärkt sa mannen som visade sig heta Gert.


Där inne fanns drivor med analoga kameror och objektiv från den analoga tiden.
Jag fick en redogörelse om det mesta inom fotohistorien och att han hade haft butiken i 35 år. Det visade sig att den digitala tiden kanske inte var vad Gert var allra mest begeistrad av.Utom kanske kameran Ricoh GR, som han tyckte var en kamera som höll klassen, jag kunde flika in lite om GR-eran, lite om det analoga inom Nikon och lite om den analog tiden så det blev en stunds samtal, vilket var riktigt skoj. Jag frågade vad han skulle ha för en Nikon F med Photomic... men de var inte till salu sa han.När det gäller att samla kameror på hyllan så hade jag här mött min överman hundrafalt. Jag tackade Gert för pratstunden och att jag fått träda in i hans analoga himmelrike om än för en liten stund, och steg ut i den kalla hårda verkligheten på Hornsgatan igen.
Jag vände mig om och tog en sista koll på allt det varma mysiga där inne.

6 kommentarer:

 1. Ett mycket trevligt inlägg om "Sankte Per" och "Himmelriket".

  SvaraRadera
 2. En inrättning som det känns som man skulle vilja gynna"...

  SvaraRadera
 3. Spännande läsning och fina bilder, ett riktigt dokumentärt inlägg. Gert verkar vara en sympatisk och stilig man, du gjorde nog hans dag när nu klev in och visade intresse för det som många anser förlegat. Det finns en liknande butik i Nora, har varit inne där ett par gånger, men aldrig fotat.

  SvaraRadera
 4. Vilken värld! Man skulle förmodligen vara tyst första timmarna...

  SvaraRadera
 5. Oj vad kul! Var inne i sådan affär i Tel Aviv i februari. Han kunde dessutom laga kameror och fixade mitt objektiv vilket inte de andra "fotoaffärerna" kunde. Det var som att vara i ett museum! Den mannen hade också några år på nacken och jag kan tänka mig att det där snart bara är ett minne blott.

  SvaraRadera
 6. Men han hade vart fall en dator på disken såg ja ;-)
  en trevlig butik må ja säga å ska försöka hitta dit då vi är på besök

  SvaraRadera