Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2014-03-08

FOTO 1965

Hade inte fototidningarna snyggare omslag förr i tiden.
Jag tycker t.o.m. idag att innehållet känns mer fräscht på 60- och 70-talstidningarna än när jag undantagsvis köper en av dagens fototidningar.
Fokuserade man inte mer på just bilden och experimenterade med härliga vinklar och vinklingar på den tiden, jag tycker nog det.

Under åttiotalet när mitt fotointresse ökade köpte jag de flesta årgångar från 60-tal till 90-tal på antikvariat av tidningen FOTO och Aktuell Fotografi. Säkert fick man inspiration av tidningarna om hur olika fotografer tänkte, vilket kanske inte syns så mycket på denna blogg.

När jag nu någon gång köper en fototidning fokuseras det på nyanser av en himmel eller på något för mycket brus i bilden och det tipsas om justeringar i Lightroom och Photoshop, och det skall fotas i raw-format för att få ut all info ur den digitala bilden så att man kan justera bilden på ett bättre sätt.
Men var har tanken om bilden och motivet tagit vägen i alla tekniskt perfekta bilder, det är brusfritt och det är justeringar i lager i ett bildbehandlingsprogram i all oändlighet.

Nu såldes och slängdes alla dessa gamla årgångar av mina fototidningar för många år sedan, men ibland hittar jag något gammalt exemplar igen och då köper jag det. Men alla urklipp av Nikon- och Nikkortester från 60-talet fram till autofokusen gjorde intåg har jag samlat i tre fullmatade pärmar, Nikonnörd som jag en gång var :-)

4 kommentarer:

 1. Min erfarenhet är att nördar ofta är väldigt trevliga människor som brinner för sitt intresse! :-)

  SvaraRadera
 2. Jag är ju inte så fotokunnig som du men precis som du tycker jag att det handlar alldeles för mycket om bildbehandling, redigering och att få till den perfekta bilden. Komposition och känslan i bilden, vad man vill förmedla är så mycket viktigare!

  SvaraRadera
 3. Jag har loppisfyndat FOTO-tidningar från 1951 och framåt, riktigt skoj att kika runt i. Har prenumererat på både Digitalfoto och FOTO i omgångar, men som sagt så handlar det numera om avancerade redigeringar och inställningar. Dessutom krävs det oftast dyr och avancerad utrustning för att hänga med i deras språk. Jag är ju rejält grön när det gäller extra-utrustning, för mig handlar det mer om det som Gärdsmygen skriver, komposition och känsla. Vad spelar egentligen en perfekt bild för roll om den saknar själ.

  SvaraRadera
 4. Jag tror det handlar om att tekniken står för något nytt, som fortfarande utvecklas. Komposition, form och känsla har egentligen inte utvecklats sen 1500-talet (?!). Själv är jag mest intresserad av känslan, men har jag inte koll på tekniken, så når jag inte lika många med bilden.

  Omslaget ovan vinner mycket i estetik på att inte hela innehållet är summerat i text på det.

  SvaraRadera