Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2013-11-02

Åttiotalet med Koss, Sony och TrackDrygt två decennier har passerat sedan Philips introducerade KompaktKassetten 1963 och vi är inne i mitten av åttiotalet. Under 70-talet hade Japanska märken som Maxell, TDK har tagit över det mesta kassettmarknaden. Japanarna hade också HiFi-marknanden i sin hand.

För att knyta än till mina bilder så kom den blivande klassikern bland hörlurar 1984 - Koss Porta Pro, jag köpte mina första Koss Porta Pro 1986. Klassiker kan man väl kalla den för Porta Pro tillverkas fortfarande och du kan få den i exakt samma färgkombination som 1984 (svart och blå med kromdetaljer). Kassettbandet blev nog mer portabelt än Philips hade tänkt 1963, för 1979 presenterades den första Sony Walkman eller Freestyle som vi sa här i Sverige. Under åttiotalet utvecklades Sony Walkman och runt 1986 kom denna Walkman DDIII Quartz med Dolby och relästyrda kontroller.

1981 startade Ingegerd Engfelt ett svenskt företag som började tillverka kassettband som kallades TRACK Tape. Utsidan var riktigt cool som ni ser, men ljudmässigt var de kanske inte riktigt i topp. Eftersom hon försökte ta marknadsandelar från Japanerna som tillverkade TDK- och Maxellband behövdes det ganska mycket extra... så 1985 gick TRACK Tape i konkurs.

4 kommentarer:

 1. Här är det verklingen "Walking Memory Lane" som gäller. Allt du visar har jag ju också haft, fast vi har slängt rubbet. Ganska synd kanjag tycka nu när jag tittar på dina härliga bilder...

  SvaraRadera
 2. Det är så att håret krusar sig och axlarna skjuter upp sig... minnen... jag avverkade ganska många walkman eller freestyle som vi ju kallade den i Sverige. Blev så inspirerad av ditt inlägg på Instagram att jag letade fram en skiva med 80-tals bandet Freestyle :)

  SvaraRadera
 3. åh här blir jag också nostalgisk... dom där track-banden spelade jag in mycket på :)

  SvaraRadera
 4. Ja några tracks band hade man allt... Kul reportage :)

  SvaraRadera