Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2013-06-10

Spitzbunkern på Kockums i Malmö

Kockums varvsområde i Västra Hamnen i Malmö består numera till största delen av bostäder, fina strövområden, restauranger och givetvis Turning Torso. För varje gång jag kommer dit är ett nytt område uppbyggt med nya hus innehållande kontor och bostäder. Några gamla fina industribyggnader finns ännu kvar och Kockums kontorsskrapa finns kvar därborta i bakgrunden med de blåtonade fönstren.


Under några år nu har jag intresserat kikat in genom en industriport på en av Kockums gamla varvsbyggnader då jag kört förbi med bilen, det jag sett är ungefär så mycket och i den vinkeln som bilden här nedan visar. Men jag har aldrig kommit in pga grindar och avspärrningar för att kolla lite bättre. I mina ögon ser det ut som en gammal ugn eller liknande.


I helgen visade jag den för sonen när vi åkte förbi och han kom ihåg att han en gång läst om den i någon tidning eller liknande och att det skulle vara en bunker. (Dessutom var det nu öppet in på området så då passade jag på). Detta skall vara en så kallad Spetsbunker från andra världskriget efter Tysk modell för Kockums anställda i närområdet den skulle rymma ca 100-150 anställda. Vad man tror kunde Kockums inte bygga på djupet pga varvsområdet var av fyllnadsmassor och havsbotten, därför byggde de på höjden. Tanken var att en ev. bomb som skulle träffa bunkern, då skulle bomben på grund av spetsen kana åt sidan eller studsa bort från bunken så en direktträff undveks!? Spetsen är av metall och resten av betong, kanske ett samarbete på den tiden mellan Kockums och Skånska Cement (Skanska).

Textkälla/fakta om bunkern: Här och Här

3 kommentarer:

 1. Mycket bra och intressant inlägg
  Tur att den inte blev träffad !

  SvaraRadera
 2. Kul att den är bevarad! :D
  Trevligt inlägg!

  SvaraRadera
 3. Ja, det är ett spännande område där det byggs mycket nu. Spetsbunkern var intressant!

  SvaraRadera