Difficult Roads Often Lead To Beautiful Destinations

2013-02-08

Jag och min kamera

Vad skall man då göra en eftermiddag som denna?
Kanske presentera min trotjänare och resekamrat - Nikon Coolpix P7000. Kameran och modellen är ett par år nu, före denna hade jag en Nikon P5000 som också var resekamrat. Min Nikon har följt med nästan dagligen under arbetet och lika ofta på fritiden, den har behandlats med eftertanke men inte varsamt.

Jag är uppe i ett antal tusen bilder tagna med denna kamera, vintertid hänger den dagligen runt halsen under jackan och ibland i jackfickan. Eller som på bilden på instrumentbrädan i bilen och den fungerar fortfarande lika bra. Många av bilderna du sett här på sidan och på KulTur i Natur är tagna med denna kamera, nästan alla vinterbilder på senare tid.

Jag tycker det är en perfekt resekamera där kvaliteten på bild och kamera passar mig och där en systemkamera ofta inte tillför något.
Modellen är Nikons högsta steg i kompaktkameramodellerna och den är ganska tung, robust och inte speciellt liten, men greppvänlig.

Jag gillar: Att den tål ganska mycket. Att den har ett bra zoomomfång 28-200mm, där 200 läget verkligen ger bra bilder. Att den ger "rena" bilder speciellt vintertid och i mulet väder. Att den har en bra närbildsgräns. Att den i mitt tycke ger ganska lite brus. Att den kort och gott ger välexponerade och skarpa bilder, mer än tillräckligt för en fotowebbsida av mitt snitt.
Det som kunde vara bättre: Att den har en tendens att onaturligt förstärka grönska sommartid, om man inte justerar.

Modellen som konkurrerar är Canons G-serie, ex. G11, G12 eller nya G15.

Ser att de säljer ut Nikon Coolpix P7100 alltså modellen efter till ett pris av 2.495:-, vilket är under halva nypriset. Där nypriset brukar ligga på ca 5.500:-. Senaste modellen heter Nikon P7700.

7 kommentarer:

 1. Så kul att du också har din resekamrat med dig hela tiden. Precis som jag, fast "Sonny" finns i handväskan - å killar bär ju inte sådana;-)
  Det är kul att läsa hur du prioriterar "kvalitén" på din kamera. Jag menar dina bilder är så otroligt suveräna att jag trodde att du hade en systemkamera hängandes runt halsen - jämt;-)

  SvaraRadera
 2. När jag ska köpa mig en kompakt ska jag välja en sådan, har faktiskt läst om den modellen. Jag har ju alltid systemkameran i väskan vilken är jäkligt tungt för axeln :)

  SvaraRadera
 3. @BP, När vi har kameran med så missar vi inte en bra fotosituation.
  @Marit, det låter jobbigt att ha en av dina Nikon i väskan dagligen.

  SvaraRadera
 4. [...] Det blev en uppdatering på kamerafronten idag. En Nikon P7100, vilken kanske inte är så stor uppdatering mot min nuvarande trotjänare, resekamrat och väl använda Nikon P7000. Men med ny bildprocessor (Expeed 2) och nu med en vinklingsbar display och förhoppingsvis några fler inre justeringar mot föregående modell så jag kunde inte låta bli att beställa. Särskilt inte till det priset som de nu säljer ut den för 1990:- när premiärpriset var ca 5500:-. Dessutom vet jag vad jag min nuvarande P7000 går för och jag är nöjd. [Ett tidigare inlägg om modellen] [...]

  SvaraRadera
 5. […] Det blev en uppdatering på kamerafronten idag. En Nikon P7100, vilken kanske inte är så stor uppdatering mot min nuvarande trotjänare, resekamrat och väl använda Nikon P7000. Men med ny bildprocessor (Expeed 2) och nu med en vinklingsbar display och förhoppingsvis några fler inre justeringar mot föregående modell så jag kunde inte låta bli att beställa. Särskilt inte till det priset som de nu säljer ut den för 1990:- när premiärpriset var ca 5500:-. Dessutom vet jag vad jag min nuvarande P7000 går för och jag är nöjd. [Ett tidigare inlägg om modellen] […]

  SvaraRadera
 6. […] Det blev en uppdatering på kamerafronten idag. En Nikon P7100, vilken kanske inte är så stor uppdatering mot min nuvarande trotjänare, resekamrat och väl använda Nikon P7000. Men med ny bildprocessor (Expeed 2) och nu med en vinklingsbar display och förhoppingsvis några fler inre justeringar mot föregående modell så jag kunde inte låta bli att beställa. Särskilt inte till det priset som de nu säljer ut den för 1990:- när premiärpriset var ca 5500:-. Dessutom vet jag vad jag min nuvarande P7000 går för och jag är nöjd. [Ett tidigare inlägg om modellen] […]

  SvaraRadera
 7. […] och inte via knappar och att det saknas sökare. Jag använder visserligen dagligen min Nikon kompaktkamera och på den kollar jag enbart på displayen vid fotograferingen. Bildförhållandet 4:3 mot APS-C […]

  SvaraRadera