Oscaria i Kopparberg

Numera är det inte vanligt att man ser en neonskylt med namnet Oscaria, men i Kopparberg finns en bevarad och butiken är i drift.


Oscaria var en svensk skotillverkare som grundades av fabrikören Ernst Åqvist 1907. Åqvist hade sedan 1898 varit grosshandlare i läder och skodon i Stockholm. Mellan 1907 och 1914 var tillverkningen förlagd till Sundbyberg, men flyttades sedan till ett nybyggt hus i Örebro, ritat av arkitekt Vilhelm Renhult. Produktionen växte snabbt under början av 1900-talet, vilket ledde till att fabriken i Örebro fick byggas ut 1938. Flera nya fabriker öppnades också runt om i Sverige och produkterna såldes i över 200 butiker. 1968 togs tillverkningen över av den internationella tillverkaren Bata, som 1971 flyttade produktionen från Sverige till södra Europa. Varumärket Oscaria behölls dock och marknadsförs än idag. [text wiki] en film om Oscaria

Kommentarer

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer