Fattiglappar eller Sidiplattor

För oss som gillar att fotografera ruckel och förfallna hus kan dessa sidiplattor ställa till det. Har ägaren dessutom varit extra ekonomisk och under årens gång bytt ut trasigt taktegel mot plåt som på detta hus, då kan ett övergivet hus stå hur länge som helst :-)
Huset på bilden har de numera lite kultiga sidiplattorna (asbetsväggbeklädnad). Som alla nog känner till tröttnade man på att måla sitt hus med Falu rödfärg och då hittade någon på den underhållsfria väggbeklädningen Sidiplattan. Det var bara för husägaren att plocka av den smala lockpanelen och spika upp dessa plattor direkt på träpanelen. Det var mellan 1930-talet och 1950-talet som många svenska hus kläddes in med asbestcementplattor. Plattorna fick många smeknamn som till exempel torparkex och fattiglappar. En riktigt lustig sak var att de tydligen såldes i en förpackning om tio plattor som passade pakethållaren på en cykel. Jag skulle tro att gubben eller gumman i huset fick cykla många vändor till lanthandlar'n innan de hade Sidiplattor till hela huset. Lite mer fakta på om hur eternitplattan blir kult idag 2012
Huset på bilden har jag fotat som ren illustration till eternitplattorna.

Kommentarer

  1. Inte är de vackra eternitplattorna, men de står sig bra som synes. Otroligt snygg bild!

    SvaraRadera
  2. Jag tackar för omdömet om bilden.

    SvaraRadera
  3. Jo de där känner man igen. Trodde det hette sidieplattor så nu har jag lärt mej något nytt. Tror att Glommen i Halland är känt för att ha många hus med just den sidiplattor och frågan är om man får ta bort dem idag...? Just för att de blivit kult. Måste läsa på din länk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det är "kulturklassat" i Glommen.
      Skall en firma utföra jobbet så är det stora åtgärder med hög säkerhet för jobbarna att utföra borttagning av asbetsplattor, och troligen dyrt.

      Radera
    2. Jo, men som privatperson kan man ta ner dessa själv. Det gäller dock att man ska skydda, inte bara sig själv, utan omgivningen också, gärna med att "plasta" in fasaden och vattenbegjuta för att hålla ner ev damm... :).
      Själv har man fått neka en par förfrågningar om att ta ner fasadplattor, då man inte har kvalifikationerna som krävs för att göra det under arbetstid.
      Egen fasad ska nog ner framöver, vad det lider...
      Vi ser ju. :)

      Radera
    3. Jodå jag har plockat ned ett eternittak från 70-talet. Men då var bara näs- och munskydd som gällde, men en gång är ingen gång eller hur :-)

      Radera
  4. Nu har jag då lärt mig massvis igen här. Tack för den info! Tycker det är skoj att få en förklaring av vad man ser men inte vet vad det är. Plattorna stör mig nog inte så mycket - de har karaktär tycker jag, men plåttaket får mig att rysa faktiskt.

    SvaraRadera
  5. En trevlig bild och beskrivning av dessa kult plattor :-)
    Vårt hus och på vår gata ;-) var tydligen klätt med sådana där plattor innan dom panela om huset på 80 talet.
    men så här i efterhand så har jag önskat att plattorna hade funnits kvar på fasaden.
    mvh micke

    SvaraRadera
  6. Var finns huset? mvh Johan
    wimanjohan@gmail.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.